IZ NOVOG BROJA

Dean Rostohar - "Alfa" jednom i uvijek

Foto: http://kaigozan.se
Dean Rostohar - "Alfa" jednom i uvijek
07.04.2018.
u 08:29
Prvi eksponati specijalne policije koji su donirani muzeju poklon su Deana Rostohara iz Zagreba, pripadnika Specijalne jedinice policije „Alfa“.
Pogledaj originalni članak

Poveznica između Deana Rostohara (10. rujna 1965.), umirovljenog pripadnika SJP-a „Alfa“ Zagreb i grada Pakraca sežu još u 1993. godinu. Tada sam kao student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu postao i učenik u Deanovoj školi ratničkih vještina „Bujinkan Seishin Dojo Croatia“.

Dean je tada već tri godine (od srpnja 1991.) bio pripadnik SJP-a „Alfa“ i svaki slobodan trenutak kada bi došao s terena provodio je na treninzima. Jedan odlazak na teren 1994. godine u mnogočemu mu je promijenio život. Kada nam je na treningu rekao da ide ponovno na teren i da još ne zna je li Velebit ili Pakrac, nekako sam se nadao da je Pakrac bolja varijanta zbog blizine, a i moji su roditelji bili u Pakracu te smo rekli da on i njegova ekipa uvijek mogu doći do nas ako im što zatreba.

Krenulo se za Pakrac i u početku je sve bilo dobro. Međutim, 11. kolovoza 1994. prilikom izviđanja terena u neprijateljskoj pozadini, teško je stradao. „Alfe“ su često s drugim specijalnim policijskim postrojbama išle u dubinu neprijateljskog teritorija kako bi prikupili informacije za operaciju koja će uslijediti godinu dana kasnije – „Bljesak“. Tako je bilo i toga dana kada je jedna desetina krenula u izviđanje. Dean se po pozivu morao vratiti natrag i požurio je istim putem pri čemu je stao na protupješačku nagaznu minu koja mu je otkinula nogu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2018.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.