Naslovnica

Mirovne misije

Muzeju vojne i ratne povijesti Davor je darovao svoju odoru iz misije na kojoj se osim otisnutog prezimena i službenih oznaka, može uočiti i ručno tkana oznaka na arapskom pismu s prezimenom Jergović, koja je izrađena na bazaru (lokalnoj tržnici) u gradu Mazar e Sharifu.
08. ožujka 2018. u 18:54 0 komentara 310 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Uz veliku kolekciju odora iz Domovinskog rata, nalaze se i odore naših pripadnika vojske i policije koji su sudjelovali u raznim vojno-policijskim misijama diljem svijeta. Jedna od prvih takvih odora darovanih muzeju je i ona Davora Jergovića iz Badljevine, sudionika Domovinskog rata i od 1996. godine pripadnika hrvatske gardijske postrojbe.

Izložba IZLOŽBE Stalni izložbeni postav u Pakracu - doprinos očuvanju vojne i ratne povijesti u Hrvatskoj

Davor je 2006. godine bio pripadnik prvoga pješačkog voda Hrvatske vojske u sastavu hrvatskog kontingenta u sklopu misije ISAF-a u Afganistanu. Muzeju vojne i ratne povijesti Davor je darovao svoju odoru iz misije na kojoj se osim otisnutog prezimena i službenih oznaka, može uočiti i ručno tkana oznaka na arapskom pismu s prezimenom Jergović, koja je izrađena na bazaru (lokalnoj tržnici) u gradu Mazar e Sharifu.

Takve oznake bile su česte kod pripadnika našega mirovnog kontingenta radi lakšeg sporazumijevanja s lokalnim pučanstvom, ali i kao trajna uspomena na odori. Osim ove odore, za potrebe muzeja Davor je darovao još mnogo svojih osobnih predmeta koji će biti predstavljeni u nekim sljedećim brojevima magazina „Vojna povijest“. Uz nekoliko vojnih odora iz misija, u muzeju se nalazi i policijska odora Gordana Krajačića iz Pakraca, pripadnika 17. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u Afganistanu. Gordan je kao zaposlenik (zapovjednik interventne satnije) u Interventnoj jedinici policije Policijske uprave zagrebačke sudjelovao 2011. godine u mirovnoj misiji u Afganistanu unutar Policijsko-operativno-mentorskog tima (POMLT).

Taj je tim bio sastavljen od pripadnika Interventne policije, Specijalne policije, Specijalnih vojnih snaga i Vojne policije. Zadaci POMLT timova bili su obuka i rad s lokalnim policijskim snagama na terenu, obavještajni i protuobavještajni rad, strateško planiranje i provedba određenih misija te suradnja s drugim ISAF postrojbama. Svaki član tima nominalno je imao jednu funkciju – časnik za obuku, logistiku i sl., ali su mnogi članovi tima morali obavljati više raznih funkcija. Svaki je tim imao svoj teren na kojem je samostalno radio.

 | Autor : Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Fotografija: Kapa je poklon Gordanu Krajačiću od vođe Arbaki ratnika, koji sjedi pokraj njega. Arbaki ratnici su lokalne snage sigurnosti obučavane od strane američkih specijalnih jedininca. Oni zajedno s policijom i vojskom sudjeluju u akcijama odbijanja napada te hvatanja i čišćenja teritorija od terorista. U ovom selu imali su 150 ratnika. Te formacije nisu stalne već se okupljaju samo u slučaju uzbune i stvarnih akcija. Inače ne djeluju kao stalna postrojba. Ova fotografija je snimljena nakon jedne od akcija.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2018.

 

Vrijeme poslije Domovinskog rata, kao djelatnik PP Pakrac (Miler je u bijeloj majici i prsluku) IZ NOVOG BROJA Zvonimir Miler - jedan od prvih donatora muzeja Noć muzeja u Pakracu Noć muzeja u Pakracu Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – u ratu i miru
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.