Naslovnica

Dean Rostohar - "Alfa" jednom i uvijek

Prvi eksponati specijalne policije koji su donirani muzeju poklon su Deana Rostohara iz Zagreba, pripadnika Specijalne jedinice policije „Alfa“.
07. travnja 2018. u 08:29 0 komentara 2431 prikaza
Foto: http://kaigozan.se

Poveznica između Deana Rostohara (10. rujna 1965.), umirovljenog pripadnika SJP-a „Alfa“ Zagreb i grada Pakraca sežu još u 1993. godinu. Tada sam kao student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu postao i učenik u Deanovoj školi ratničkih vještina „Bujinkan Seishin Dojo Croatia“.

Dean je tada već tri godine (od srpnja 1991.) bio pripadnik SJP-a „Alfa“ i svaki slobodan trenutak kada bi došao s terena provodio je na treninzima. Jedan odlazak na teren 1994. godine u mnogočemu mu je promijenio život. Kada nam je na treningu rekao da ide ponovno na teren i da još ne zna je li Velebit ili Pakrac, nekako sam se nadao da je Pakrac bolja varijanta zbog blizine, a i moji su roditelji bili u Pakracu te smo rekli da on i njegova ekipa uvijek mogu doći do nas ako im što zatreba.

Krenulo se za Pakrac i u početku je sve bilo dobro. Međutim, 11. kolovoza 1994. prilikom izviđanja terena u neprijateljskoj pozadini, teško je stradao. „Alfe“ su često s drugim specijalnim policijskim postrojbama išle u dubinu neprijateljskog teritorija kako bi prikupili informacije za operaciju koja će uslijediti godinu dana kasnije – „Bljesak“. Tako je bilo i toga dana kada je jedna desetina krenula u izviđanje. Dean se po pozivu morao vratiti natrag i požurio je istim putem pri čemu je stao na protupješačku nagaznu minu koja mu je otkinula nogu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2018.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.