Naslovnica

Zvonimir Miler - jedan od prvih donatora muzeja

Rođen je u Pakracu, gdje je živio i radio, a 19. kolovoza 1991. godine, kad je započeo napad na Pakrac, kao dragovoljac se priključuje obrani RH.
10. veljače 2018. u 17:33 0 komentara 728 prikaza
Vrijeme poslije Domovinskog rata, kao djelatnik PP Pakrac (Miler je u bijeloj majici i prsluku)
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Zvonimir Miler – Zvone je jedna od prvih osoba koja je svoje osobne predmete vezane za hrvatsku vojnu i ratnu povijest poklonila našem muzeju. Rođen je u Pakracu, gdje je živio i radio, a 19. kolovoza 1991. godine, kad je započeo napad na Pakrac, kao dragovoljac se priključuje obrani RH.

Izložba IZLOŽBE Stalni izložbeni postav u Pakracu - doprinos očuvanju vojne i ratne povijesti u Hrvatskoj

Budući je Zvonimir stanovao na području Pakračkih vinograda, a radi se o naselju koje je od Pakraca odvojeno šumom, zajedno s ostalim stanovnicima tog područja odlazi tamo s ciljem da se njegovi, ali i ostali roditelji i obitelji evakuiraju u Pakrac zbog vlastite sigurnosti. Zajedno s nekoliko prijatelja koji su se našli u istoj situaciji, odlazi u više navrata po njih. Prilikom zadnje evakuacije stanovnika, 7. rujna 1991., bivaju zarobljeni i odvedeni u logor Bučje. Na žalost, gotovo sve preostalo stanovništvo (ukupno 18 osoba), koje nije uspjelo biti evakuirano, ubijeno je, a među njima i Zvonimirov otac.

Hrvatska vojska tijekom akcije “Papuk 91“ oslobađa razrušeno i uništeno selo Bučje (26. prosinca 1991.), ali tada su svi zarobljenici već bili prebačeni u logor Stara Gradiška. Na okupiranom dijelu grada Pakraca, na Gavrinici, 16. siječnja 1992. godine, dolazi do razmjene zarobljenika te tada prestaju i Zvonimirovi dani zatočeništva. Nakon kratkog oporavka, vraća se u postrojbe HV-a te potom u policiju, gdje preuzima dužnost koordinatora obrambenih punktova, zadužen za prihvat i upućivanje policajaca iz drugih krajeva koji su dolazili u Pakrac, najprije na području samog grada, a potom na potezu bojišnice Lipik-Novska, u području naselja Subocka i Livađani.

U cilju priprema za VRO „Bljesak“, zajedno sa svojom postrojbom „Plava ptica“ često odlazi u područje linije razdvajanja radi prikupljanje podataka za akcije koje će uslijediti te otvaranje novih obrambenih punktova. Nakon VRO „Bljesak“ počinje raditi u Odjelu za istraživanje ratnih zločina i suzbijanje terorizma pri Policijskoj postaji Pakrac.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je prodaju od 5. veljače 2018.

____________

Muzej vojne i ratne povijesti nalazi se u Pakracu, u Ulici hrvatskih velikana 3, a moguće ga je posjetiti uz prethodnu najavu. U muzeju se mogu vidjeti razni eksponati vezani za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. Svake godine muzej posjeti više od 2500 posjetitelja, te je neizostavna stanica za sve koje zanima ova tematika. Većina eksponata su pokloni.

Facebook stranica: www.facebook.com/mvrp.pakrac

E-mail: mvrp.pakrac@gmail.com

Voditelj Muzeja vojne i ratne povijesti: Mario Tušek

Tigrovi NA DANAŠNJI DAN Osnovana 1. gardijska brigada "Tigrovi" Crne Mambe Domovinski rat Kako su Crne Mambe obranile Zagreb Skok DOMOVINSKI RAT "Skok 2" uvertira u "Ljeto 95" 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.