IZ NOVOG BROJA

Lekcija o izgradnji američke nacije

Foto: Lorimar Film Entertainment
Lekcija o izgradnji američke nacije
20.09.2018.
u 11:40
Napeta priča o političkoj borbi Abrahama Lincolna da osigura ukidanje ropstva u Americi uz nezaboravnu izvedbu Daniela Day-Lewisa.
Pogledaj originalni članak

Ako pitate bilo kojega američkog povjesničara, ili čak „običnoga“ Amerikanca, koji je najpoznatiji američki predsjednik, odgovor će u većini slučajeva zasigurno biti državnik kojega svakog dan nose u džepu: Abraham Lincoln. Kao šesnaesti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Lincoln je svoju slavu zaslužio vodeći zemlju kroz jedan od njezinih najtežih trenutaka.

Završivši krvavi građanski rat kao apsolutni pobjednik koji je sačuvao jedinstvo naroda i ukinuo ropstvo, ostao je vječna inspiracija, kako političarima koji sanjaju da dostignu njegovu slavu, tako i autorima filmova, serija, knjiga i kazališnih drama koji se trude prenijeti svoj jedinstveni pogled na ovu povijesnu ličnost. Iz toga je razloga projekt snimanja filma o Lincolnu veliki zadatak koji je zaslužio velikoga filmaša, i dobio je možda i najvećega. „Lincoln“ je pod redateljskom palicom Stevena Spielberga i s Danielom DayLewisom u glavnoj ulozi izvanredno ostvarenje koje nam daje uvid u iznimno važno razdoblje američke povijesti i osobu koja ga je obilježila. „Lincoln“ nije biografski film u pravome smislu jer ne prikazuje cijeli Lincolnov život ni neko duže razdoblje, nego se radije fokusira na posljednja četiri mjeseca njegova života kada je pred  kraj Američkoga građanskog rata izabran u svoj drugi mandat. Film se čak i žanrovski najbliže može smjestiti u kategoriju političkoga trilera zato što na uzbudljiv način prikazuje kako je Lincoln u vrlo kratkomu razdoblju izborio usvajanje 13. amandmana američkoga ustava kojim je ukinuto ropstvo te istodobno priveo kraju Američki građanski rat. Odmah na početku filma svi akteri uvjeravaju Lincolna da ne može imati oboje.

Rat je pri kraju te južnjačka delegacija putuje prema Washingtonu kako bi dogovorila predaju, što bi konačno označilo kraj teškoga sukoba. Ali pobjeda u ratu bila bi uzaludna bez rješenja za njegov povod, a to je ropstvo.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2018.


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.