Naslovnica

Lekcija o izgradnji američke nacije

Napeta priča o političkoj borbi Abrahama Lincolna da osigura ukidanje ropstva u Americi uz nezaboravnu izvedbu Daniela Day-Lewisa.
20. rujna 2018. u 11:40 0 komentara 678 prikaza
Foto: Lorimar Film Entertainment

Ako pitate bilo kojega američkog povjesničara, ili čak „običnoga“ Amerikanca, koji je najpoznatiji američki predsjednik, odgovor će u većini slučajeva zasigurno biti državnik kojega svakog dan nose u džepu: Abraham Lincoln. Kao šesnaesti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Lincoln je svoju slavu zaslužio vodeći zemlju kroz jedan od njezinih najtežih trenutaka.

IZ NOVOG BROJA Nogometom protiv nacizma

Završivši krvavi građanski rat kao apsolutni pobjednik koji je sačuvao jedinstvo naroda i ukinuo ropstvo, ostao je vječna inspiracija, kako političarima koji sanjaju da dostignu njegovu slavu, tako i autorima filmova, serija, knjiga i kazališnih drama koji se trude prenijeti svoj jedinstveni pogled na ovu povijesnu ličnost. Iz toga je razloga projekt snimanja filma o Lincolnu veliki zadatak koji je zaslužio velikoga filmaša, i dobio je možda i najvećega. „Lincoln“ je pod redateljskom palicom Stevena Spielberga i s Danielom DayLewisom u glavnoj ulozi izvanredno ostvarenje koje nam daje uvid u iznimno važno razdoblje američke povijesti i osobu koja ga je obilježila. „Lincoln“ nije biografski film u pravome smislu jer ne prikazuje cijeli Lincolnov život ni neko duže razdoblje, nego se radije fokusira na posljednja četiri mjeseca njegova života kada je pred  kraj Američkoga građanskog rata izabran u svoj drugi mandat. Film se čak i žanrovski najbliže može smjestiti u kategoriju političkoga trilera zato što na uzbudljiv način prikazuje kako je Lincoln u vrlo kratkomu razdoblju izborio usvajanje 13. amandmana američkoga ustava kojim je ukinuto ropstvo te istodobno priveo kraju Američki građanski rat. Odmah na početku filma svi akteri uvjeravaju Lincolna da ne može imati oboje.

Rat je pri kraju te južnjačka delegacija putuje prema Washingtonu kako bi dogovorila predaju, što bi konačno označilo kraj teškoga sukoba. Ali pobjeda u ratu bila bi uzaludna bez rješenja za njegov povod, a to je ropstvo.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2018.

IZ NOVOG BROJA Ratni heroj bez oružja IZ NOVOG BROJA Tragedije jedne zemlje i jedne obitelji IZ NOVOG BROJA O ratu iz prve ruke
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.