Domovinski rat

Naoružanje u Domovinskom ratu

Foto: Vojni muzej
Naoružanje u Domovinskom ratu
30.04.2018.
u 08:12
Tijekom oružanih sukoba u povijesti korištena su sredstva, oružja kojima je temeljna i jedina namjena ratovanje, a izrađivana su, manje više serijski u arsenalima, namjenski organiziranim radionicama ili pogonima.
Pogledaj originalni članak

Kratka strojnica sa slike očit je primjer kopiranja PPŠ-a, za pretpostaviti je zbog jednostavnosti konstrukcije, pri čemu su iskorišteni dijelovi puške, cijev i kundak. Obrada metalnih dijelova ukazuje na visok stupanj zanatskog umijeća i dobre alate. Na oružju su montirani jednostavni ciljnici bez mogućnosti podešavanja. Na žalost nedostaje spremnik za streljivo. Konstruktor i mjesto izrade nisu poznati. (Fotografija br. 1)

Foto: Vojni muzej
Fotografija br. 1

Oružje pomalo neobična izgleda bacač je bombi “Krešimir“. Konstrukcijski gledano to je zakompliciran pokušaj izrade bacača ručnih bombi s neobično složenim sustavom za punjenje i zapinjanje. Istu namjenu i učinak, izbacivanje ručnih bombi pomoću manevarskog metka, uz mnogo manju masu i krajnju jednostavnost imala je čelična čašica koja se navijala na jurišnu pušku iz obitelji AK-47, popularno zvani “drogirani ustaša“. (Fotografija br. 2)

Foto: Vojni muzej
Fotografija br. 2

 

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u svibnju 2011. godine.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LO
Lowl
10:23 15.05.2018.

asd

LO
Lowl
10:21 15.05.2018.

xv