Naslovnica

Naoružanje u Domovinskom ratu

Tijekom oružanih sukoba u povijesti korištena su sredstva, oružja kojima je temeljna i jedina namjena ratovanje, a izrađivana su, manje više serijski u arsenalima, namjenski organiziranim radionicama ili pogonima.
30. travnja 2018. u 08:12 2 komentara 3332 prikaza
Foto: Vojni muzej

Kratka strojnica sa slike očit je primjer kopiranja PPŠ-a, za pretpostaviti je zbog jednostavnosti konstrukcije, pri čemu su iskorišteni dijelovi puške, cijev i kundak. Obrada metalnih dijelova ukazuje na visok stupanj zanatskog umijeća i dobre alate. Na oružju su montirani jednostavni ciljnici bez mogućnosti podešavanja. Na žalost nedostaje spremnik za streljivo. Konstruktor i mjesto izrade nisu poznati. (Fotografija br. 1)

 | Autor : Vojni muzej Foto: Vojni muzej Fotografija br. 1

Oružje pomalo neobična izgleda bacač je bombi “Krešimir“. Konstrukcijski gledano to je zakompliciran pokušaj izrade bacača ručnih bombi s neobično složenim sustavom za punjenje i zapinjanje. Istu namjenu i učinak, izbacivanje ručnih bombi pomoću manevarskog metka, uz mnogo manju masu i krajnju jednostavnost imala je čelična čašica koja se navijala na jurišnu pušku iz obitelji AK-47, popularno zvani “drogirani ustaša“. (Fotografija br. 2)

 | Autor : Vojni muzej Foto: Vojni muzej Fotografija br. 2

 

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u svibnju 2011. godine.

IZ NOVOG BROJA "Buck-184" i "Sokol" IZ NOVOG BROJA Branitelji Vukovara - Nisu zaboravljeni POSTROJBE Začetak obrane