UVODNIK NOVOGA BROJA

Operacija "Una" nas podsjeća da se Domovinski rat nije sastojao samo od pobjeda, nego i od izgubljenih pobjeda

Foto: VP
Operacija "Una" nas podsjeća da se Domovinski rat nije sastojao samo od pobjeda, nego i od izgubljenih pobjeda
05.10.2024.
u 08:40
To je prva knjiga o operaciji „Una“ koja će poslužiti za daljnje istraživanje Domovinskog rata.
Pogledaj originalni članak

U broju od veljače 2018. godine imali smo za glavnu temu sovjetsku invaziju na Afganistan. I onda sam nakon nekoliko godina dobio materijal za istu temu, koji sam u prvi mah htio odbiti jer nema smisla objavljivati dva teksta o jednoj temi, bez obzira na vremenski razmak.

No predomislio sam se kad sam pročitao tekst i kad sam zaključio da ga treba svakako objaviti. Zašto? Jer je prvi tekst iz 2018. godine naglasak imao na geopolitici, manje se bavio vojnim aspektima, detaljima, a tekst iz ovog broja puno je detaljniji baš kad je riječ o vojnim pitanjima. Tako nekako ispada da ovaj novi tekst nekako nadopunjuje prvi. No sami će te zaključiti nakon što pročitate tekst iz ovog broja i ako se prisjetite onog prethodnog. U pretprošlom broju smo pak imali glavnu temu o operaciji „Una“ u rujnu 1995. godine, da bi u međuvremenu izašla i najavljena knjiga na tu temu koja je odmah izazvala veliki interes, pa smo u ovom broju odlučili objaviti zaključak iz knjige o toj jedinoj neuspješnoj operaciji HV-a u Domovinskom ratu. To je prva knjiga o operaciji „Una“ koja će poslužiti za daljnje istraživanje Domovinskog rata. I kako autor Tomislav Kovačić napominje, „on se nije sastojao samo od pobjeda, nego i od izgubljenih pobjeda“!

Na kraju mi je žao što moram napomenuti kako VP od ovog broja stoji pet eura. Na žalost, troškovi rastu, kao što svi znate, cijena papira za tisak raste, pa je „Večernji list“ bio prisiljen podignuti cijenu za 50 centi. A mi ćemo se truditi da i dalje bude zanimljivi svima vama koji nas pratite i kupujete, te da i dalje donosimo teme po kojima je VP jedinstven od prvog broja.

Foto: VP

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.