UVODNIK NOVOGA BROJA

General Tomašić je dokaz domoljublja i ratnog junaštva riječkog područja

VP
05.06.2024.
u 19:39

Boris Trnski već u nekoliko brojeva magazina donosi članke o generalima Hrvatima iz Habsburške/Austro-Ugarske Monarhije, čiji su životopisi mahom najvećem dijelu javnosti nepoznate, pa čak i mnogim istraživačima vojne povijesti.

Boris Trnski već u nekoliko brojeva magazina donosi članke o generalima Hrvatima iz Habsburške/Austro-Ugarske Monarhije, čiji su životopisi mahom najvećem dijelu javnosti nepoznate, pa čak i mnogim istraživačima vojne povijesti.

Njegov članak iz ovog broja završio je kao glavni šlager broja, a razlog tome je u njegovom uvodu: „U Hrvatskoj postoji mnogo predrasuda vezanih za domoljublje i ratno junaštvo s obzirom na regionalnu pripadnost. Jedna od njih je da stanovnici Rijeke i riječkog područja nisu veliki domoljubi, niti istaknuti ratni junaci. Da je istina sasvim drukčija dokazali su riječki branitelji, koji su tijekom Domovinskog rata svoje junaštvo i domoljublje dokazali, najvećim dijelom, na području Like. Kada se istražuje daljnja hrvatska ratna povijest ne može se zaobići izuzetnog ratnika, junaka, vojskovođu i domoljuba, riječkog generala Franju Ksavera Tomašića. On spada u izuzetno malu skupinu austrijskih i austrougarskih generala koji su za svoje junaštvo i uspješno zapovijedanje postrojbama u ratu odlikovani najznačajnijim i najprestižnijim habsburškim odličjima, a to su: za junaštvo Viteški križ Reda Marije Terezije i za učinkovito zapovijedanje postrojbama u ratu Zapovjednički križ Reda Marije Terezije.“ Sve napisano više je nego odličan povod da Tomašić bude na naslovnici ovog broja magazina.

Isto kao i druge dvije teme koje su na naslovnici posebno izdvojene. Jedna je opširan prikaz Kosovskog rata koji se vodio od 1996. do 1999. godine, i čiji se repovi još i do danas vuku, jer je Kosovo i dalje uzavrela točka na Balkanskom poluotoku. To je obradio mladi znanstvenik dr. sc. Nikola Novak. A kao druga istaknuta tema je rad našeg novog suradnika, Ivana Pavla Bilanovića, koji nam donosi zanimljiv presjek povijesti SSSR-a od njegovog izlaska iz Prvog svjetskog rata, pa do 1934. godine. Dinko Predoević se pak bacio na nastavak teme o teškom topništvu vojske Kraljevine Jugoslavije, a posebno bih još izdvojio prilog iz Muzeja vojne i ratne povijesti u Pakracu o jednoj „zagubljenoj„ izložbi iz vremena Domovinskog rata koja je nakon više od 30 godina ponovno ugledala svjetlo dana.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije