UVODNIK NOVOGA BROJA

Mnogima će biti zanimljiva priča o Tuđmanu u partizanima, kao i njegov uspon do najmlađeg generala JNA

VP
05.07.2024.
u 14:27

Kao što vidite, brojem dominira ratni put bjelovarskih „Omega“, nekadašnje jedinice specijalne policije, o kojima je nedavno izašla i opsežna monografija, čiji je autor Marin Sabolović za magazin pripremio kraći presjek njihovog ratnog puta u dva dijela.

Dragi svi, evo nas već sa 160. brojem magazina! Okrugli broj pred mjesec kolovoz i još jednu obljetnicu „Oluje“ prepun je tema iz Domovinskog rata.

Kao što vidite, brojem dominira ratni put bjelovarskih „Omega“, nekadašnje jedinice specijalne policije, o kojima je nedavno izašla i opsežna monografija, čiji je autor Marin Sabolović za magazin pripremio kraći presjek njihovog ratnog puta u dva dijela. A na njih se nadovezala sjajna priča o još sjajnijem mladom kolekcionaru čija je zbirka posebna, ali i njegova osobna priča također. To je Karlo Dujmić iz Vinkovaca, danas 21-godišnjak, koji je s deset godina počeo sakupljati predmete iz Domovinskog rata, u prvom redu zahvaljujući ocu Tomislavu koji je proveo rat na bojištima, da bi njegova zbirka danas postala već doista bogata i velika. U listopadu 2021. godine imao je i svoju prvu izložbu, u zagrebačkom Domu specijalne policije, pa već i samo mjesto održavanja izložbe govori da zbirkom dominiraju predmeti vezani uz specijalnu policiju u Domovinskom ratu. Kad smo već kod Domovinskog rata, tu je i naš već poznati suradnik Zdravko Senčar koji nam donosi nova dva osobna svjedočanstva iz rata. A Domovinski rat je još zastupljen i u našoj stalnoj rubrici u kojoj predstavljamo Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca, ovaj put gdje prvi put na stranicama magazina predstavljamo cijeli njegov postav kojim dakako dominira Domovinski rat.

Tu je i naš redovni feljton Borisa Trnskog o hrvatskim generalima u Habsburškoj/Austro-Ugarskoj Monarhiji, kao i još jedan niz sablji iz pera Zlatka Čondića. Mnogima će pak zacijelo biti zanimljiva priča o Franji Tuđmanu u partizanima u Drugom svjetskom ratu, kao i njegov uspon do najmlađeg generala JNA. Uglavnom, za sve ponešto.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije