UVODNIK NOVOGA BROJA

Prvi put članak o operaciji Una čiji će autor uskoro objaviti prvu knjigu o toj neuspješnoj operaciji HV-a

VP
06.08.2024.
u 16:45

Otkad je u travnju 2011. godine krenuo magazin, u više sam navrata nastojao pronaći autora koji bi napisao članak o operaciji Una, jedinoj operaciji hrvatskih snaga u proteklom ratu koja je završila neuspjehom i velikim gubicima na hrvatskoj strani.

Otkad je u travnju 2011. godine krenuo magazin, u više sam navrata nastojao pronaći autora koji bi napisao članak o operaciji Una, jedinoj operaciji hrvatskih snaga u proteklom ratu koja je završila neuspjehom i velikim gubicima na hrvatskoj strani.

Sve ovo vrijeme, u više od 13 godina, s nekoliko sam potencijalnih autora razgovarao ili poticao na pisanje, ali nitko od njih nije bio spreman išta napisati i objaviti. Tu je uvijek bilo nekoliko razloga. Jedan je taj što je građa o toj operaciji do danas ostala zaključana, pa je teško doći do više podataka o toj operaciji. A drugi je razlog taj što je operacija bila neuspješna, pa su svi od nje zazirali, a i bojali se reakcija. Ipak je lakše pisati o pobjedama, a ne o porazima, posebice ako još ima puno živućih i ako službena politika tako diktira. I evo konačno u ovom, 161. broju imamo prilike prvi put pročitati analizu operacije iz pera Tomislava Kovačića koji ju već dulje istražuje i koji je nedavno završio rukopis knjige, koja je u pripremi i na jesen bi trebala biti objavljena. Baš zato što je završio rukopis knjige, a i zato što nam dolazi još jedna obljetnica te operacije koja se u javnosti uglavnom prešućuje, Kovačić je pristao za magazin sažeti svoja istraživanja, a opširno će te po prvi put sve o operaciji moći pročitati u njegovoj knjizi. Dakako, knjigu ćemo još posebno najaviti i na stranicama magazina. Ono najgore, ne samo da je operacija bila neuspješna, nego je za vrijeme njezinog odvijanja poginulo ili nestalo ukupno 50 pripadnika Hrvatske vojske. Prvog dana operacije poginuo je 31, a drugog dana 12, a kao nestali se još uvijek vode 3 hrvatska vojnika. Od posljedica teškog ranjavanja sljedećih su dana preminula 4 pripadnika HV-a. Kako Kovačić napominje, time se ujedno opovrgavaju i u javnosti dosta raširene tvrdnje da je veći broj pripadnika Hrvatske vojske poginuo u izvlačenju s desne obale rijeka Une i Save, nego u samom zauzimanju desantnih osnovica. Za sada se sa sigurnošću može utvrditi jedino da je u operaciji Una ranjeno najmanje 155 pripadnika HV-a. I zbog svih njih treba nam i ovaj članak i Kovačićeva knjiga, da se ne zaboravi, ali i da se i iz poraza također uči!

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije