PRVI SVJETSKI RAT

Prva krvava bitka u Gazi

Foto: Wikimedia CC
Prva krvava bitka u Gazi
27.03.2017.
u 05:51
Prolaz je branilo 18 000 turskih vojnika pod vodstvom njemačkog generala Friedricha Kressa Von Kressensteina.
Pogledaj originalni članak

Prva od tri bitke u kampanji savezničkih pokušaja da poraze turske postrojbe u Gazi, započela je na današnji dan 1917. godine, piše History.

Do siječnja 1917. godine, Saveznici su uspjeli izbaciti tursku vojsku sa sinajskog poluotoka. Ostale su samo britanske postrojbe pod vodstvom Sir Archibalda Murraya. Pokušali su krenuti prema Palestini.

Ako bi napali Palestinu, susreli bi se s turskim utvrđenim položajima između gradova Gaze i Beershebe. Tako bi blokirali jedini pravi prolaz prema srcu Palestine. Prolaz je branilo 18 000 turskih vojnika pod vodstvom njemačkog generala Friedricha Kressa Von Kressensteina. Murray je odlučio poslati dvostruko više britanskih vojnika pod vodstvom njegovog podređenog zapovjednika Sir Charlesa Dobella.

Ujutro 26. ožujka 1917. godine, Dobell i njegova vojska krenula je prema brdu pod okriljem magle. Uskoro su uspjeli odsjeći opskrbne puteve kako bi prevenirali tursku vojsku da šalje zalihe prema gradu. 53. pješačka divizija primila je veliku pomoć od konjice pod vodstvom Sir Philipa Chetwodea. Međutim, Dobel i Chetwode su odlučili opozvati napad. Odluka je stigla zbog manjka noći i rasta žrtava u pješaštvu.

Kada je pješaštvo nastavilo svoje napade sljedećeg jutra, Kressenstein je ojačao utvrdu u Gazi s 4 000 vojnika. Nakon što su se susreli s velikim turskim protunapadom u kojem je sudjelovalo njemačko zrakoplovstvo, Dobell je opet morao povući napade. Njegove su snage pretrpjele 4 000 žrtava tijekom Prve bitke za Gazu, dok je na turskoj strani bilo 2 400 žrtava.

Drugi napad na Gazu koji je pokrenut 17. travnja također je bio neuspješan. Tek su u jesen britanske postrojbe pod vodstvom Sir Edmunda Allenbyja uspjele zauzeti grad te se okrenuti prema novom cilju - palestinskom glavnom gradu Jeruzalemu koji je pao u savezničke ruke 9. prosinca 1917. godine.

>>Ruski car Nikolaj abdicirao tijekom Prvog svjetskog rata

>>Prva sveobuhvatna knjiga o Talijanskom bojištu u Prvome svjetskom ratu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.