IZ NOVOG BROJA

S-Boote - Pomorske aktivnosti i operacija "Neptun" (1944.)

Foto: Wikimedia Commons
S-Boote - Pomorske aktivnosti i operacija "Neptun" (1944.)
10.09.2020.
u 07:56
Kao i obično, vremenske prilike bile su iznimno nepovoljne tijekom siječnja 1944. godine, te su sve flotile „S-Boota“ koje su se nalazile na zapadnoj bojišnici ostale na dokovima ili pod zaštitom svojih baza.
Pogledaj originalni članak

Dana 1. siječnja 1944. godine opća situacija izvođenja Schnellbootwaffea izgledala je na sljedeći način. Prva „S-Boote“ flotila poduzimala je akcije kod Krima i to iz luke Ivan-Baba na Crnome moru. Ona je raspolagala sa sedam operacijski spremnih „S-Boota.“

Iduća četiri „S-Boota“ nalazila su se na popravku u brodogradilištu Constanza u Rumunjskoj, dok su se ostala tri torpedna čamca s nestrpljenjem očekivala da pristignu iz Njemačke. Druga, 4., 5., 6., 8. i 9. flotila bile su smještene u Ijmudenu, Rotterdamu ili Cherbourgu od kuda su njezini „S-Booti“ odlazili u akcije polaganja mina u more ili u misije izvođenja napada na konvoje duž istočne i južne obale Engleske. Tih šest flotila „S-Boota“ na svojem su raspolaganju imale 46 operacijski spremnih torpednih čamaca. U Mediteranu su 3. i 7. flotila „SBoota“ sudjelovale u borbama protiv britanske Kraljevske mornarice, dok su se one u posljednih šest mjeseci sukobljavale i protiv američkih plovila koja su operirala iz Gibraltara od svibnja 1943. godine. Te dvije flotile „S-Boota“ na svojemu su raspolaganju imale 16 torpednih čamaca, ali samo polovica od tog broja bila je operacijski spremna. Preostalih osam plovila tog tipa nalazilo se na popravku u Genovi. Na koncu su dvije flotile „S-Boota“, koje su operirale na Baltičkome moru, raspolagale s 15 „S-Boota“, čija su plovila služila za obuku novih njemačkih mornara.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2020. 


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.