IZ NOVOG BROJA

Sablje časnika Austrougarske ratne mornarice

Foto: Zlatko Čondić
Sablje časnika Austrougarske ratne mornarice
14.07.2020.
u 08:08
Bitan dio u slici pomorskih časnika svakako je činila i pripadajuća mornarička sablja. Ona je jedna od najljepših austrougarskih sablji uopće, kako zbog bogatstva ukrasa tako i zbog iznimne preciznosti pri izradi.
Pogledaj originalni članak

Svojedobno jedna od vodećih pomorskih velesila u svijetu, Austro-Ugarska Monarhija dostojno se odnosila prema svojoj elitnoj vojnoj komponenti – Carskoj i kraljevskoj ratnoj mornarici (K. u. K. Kriegsmarine).

Njihove svečane odore i bogato ukrašeno naoružanje oduvijek su plijenili pozornost i izazivali strahopoštovanje. Bitan dio u sveukupnoj slici pomorskih časnika svakako je činila i pripadajuća mornarička sablja. Ona je jedna od najljepših austrougarskih sablji uopće, kako zbog bogatstva ukrasa tako i zbog iznimne preciznosti pri izradi. Stoga ne treba čuditi podatak da su je i mnoge druge mornarice širom svijeta s neznatnim izmjenama (uglavnom grba) uvrstile u naoružanje svojih jedinica. Takav je slučaj i s časničkom mornaričkom sabljom bivše Kraljevine SHS / Jugoslavije. Nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije osnovana je mornarica novonastale države – Kraljevine SHS / Jugoslavije.

Budući da je gotovo sav školovani mornarički kadar dolazio uglavnom iz bivše države, i to s osobnim naoružanjem, nošenje stare austrougarske sablje bilo je tolerirano sve do prve službene „Uredbe o odjeći mornarice M. Br. 56/0“ koja je stupila na snagu 11. siječnja 1924. godine. Njome mornarički časnici Kraljevine SHS dobivaju potpuno novu sablju koja je očito kreirana po uzoru na stari austrougarski model M.1850/71.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2020. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.