Naslovnica

Sablje časnika Austrougarske ratne mornarice

Bitan dio u slici pomorskih časnika svakako je činila i pripadajuća mornarička sablja. Ona je jedna od najljepših austrougarskih sablji uopće, kako zbog bogatstva ukrasa tako i zbog iznimne preciznosti pri izradi.
14. srpnja 2020. u 08:08 0 komentara 593 prikaza
Foto: Zlatko Čondić

Svojedobno jedna od vodećih pomorskih velesila u svijetu, Austro-Ugarska Monarhija dostojno se odnosila prema svojoj elitnoj vojnoj komponenti – Carskoj i kraljevskoj ratnoj mornarici (K. u. K. Kriegsmarine).

DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Protuoklopne puške - Tajna borba tenka i protuoklopnog oružja

Njihove svečane odore i bogato ukrašeno naoružanje oduvijek su plijenili pozornost i izazivali strahopoštovanje. Bitan dio u sveukupnoj slici pomorskih časnika svakako je činila i pripadajuća mornarička sablja. Ona je jedna od najljepših austrougarskih sablji uopće, kako zbog bogatstva ukrasa tako i zbog iznimne preciznosti pri izradi. Stoga ne treba čuditi podatak da su je i mnoge druge mornarice širom svijeta s neznatnim izmjenama (uglavnom grba) uvrstile u naoružanje svojih jedinica. Takav je slučaj i s časničkom mornaričkom sabljom bivše Kraljevine SHS / Jugoslavije. Nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije osnovana je mornarica novonastale države – Kraljevine SHS / Jugoslavije.

Budući da je gotovo sav školovani mornarički kadar dolazio uglavnom iz bivše države, i to s osobnim naoružanjem, nošenje stare austrougarske sablje bilo je tolerirano sve do prve službene „Uredbe o odjeći mornarice M. Br. 56/0“ koja je stupila na snagu 11. siječnja 1924. godine. Njome mornarički časnici Kraljevine SHS dobivaju potpuno novu sablju koja je očito kreirana po uzoru na stari austrougarski model M.1850/71.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2020. 

DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Njemački vojnik - bacač plamena NAORUŽANJE "Đon bul, bezduh i pesnica" IZ NOVOG BROJA Sablja 2. BH pješačke regimente (austrijska pješačka sablja M.1861)

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.