AFGANISTAN

Sovjeti napustili Afganistan

Foto: Wikimedia Commons
Sovjeti napustili Afganistan
21.03.2018.
u 09:56
Sovjetska je vojska ušla u zemlju u siječnju 1979. kako bi pomogla afganistanskoj komunističkoj vladi u borbi protiv mudžahedinskih pobunjenika, no SSSR se uskoro našao u središtu sukoba koji je naglo eskalirao.
Pogledaj originalni članak

Oružane su snage Sovjetskog Saveza 5. veljače 1989. napustile Kabul, glavni grad Afganistana, što je bio potez koji je simbolizirao kraj sovjetske prisutnosti u toj zemlji. Dva tjedna nakon napuštanja Kabula posljednje su sovjetske postrojbe prešle „Most prijateljstva“ u Termezu, pograničnom gradu na tadašnjoj sovjetskoafganistanskoj granici (današnji Uzbekistan) i time okončale svoju prisutnost u devet godina dugom sukobu koji su međunarodni komentatori voljeli nazivati „sovjetskim Vijetnamom“.

Sovjetska je vojska ušla u zemlju u siječnju 1979. kako bi pomogla afganistanskoj komunističkoj vladi u borbi protiv mudžahedinskih pobunjenika, no SSSR se uskoro našao u središtu sukoba koji je naglo eskalirao. Na kraju je u Afganistanu poginulo više od 13.000 sovjetskih vojnika, a 22.000 bilo je ranjeno, ali mudžahedinska pobuna, koja je potajno primala vojnu pomoć od SAD-a, nije bila slomljena.

Glavni sovjetski hladnoratovski rivali nisu se ograničili na skrivene metode: američki predsjednik Jimmy Carter pokušavao je Sovjetima nametnuti ekonomske sankcije, zaustavio je sovjetsko-američke pregovore o smanjivanju i ograničenju strategijskoga ofenzivnog naoružanja, a čak je i naredio američki bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine. Naposljetku je sovjetski vođa Mihail Gorbačov 1988. godine zaključio da intervencija neće donijeti željene rezultate i da su materijalni i ljudski gubici koje SSSR trpi u Afganistanu preveliki da bi se rat nastavio, posebice uzevši u obzir političku i ekonomske nestabilnost unutar Sovjetskog Saveza.

No to nije značilo kraj patnji za tu azijsku zemlju: afganistanski su se pobunjenici jednostavno okrenuli unutarnjim političkim i vjerskim neprijateljima, a građanski je rat nastavio potresati Afganistan sve do 1992. godine.

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u veljači 2018. godine.


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.