IZ NOVOG BROJA

Zašto Hitler nije napao Švicarsku

Foto: Wikimedia Commons
Zašto Hitler nije napao Švicarsku
07.09.2021.
u 12:02
Bez obzira na detaljno razrađene vojne planove, brojni njemački časnici savjetovali su Hitlera da bi napad na Švicarsku prouzročio dugu i skupu ekspediciju s obzirom na visoku obučenost švicarske vojske te planinskog nepristupačnog terena. Naposljetku se od napada odustalo.
Pogledaj originalni članak

"Neka su sretni oni narodi koji iz poraza uče kako se ozdravlja“ vječni je podsjetnik i svojevrsna katarza upisana na spomen ploči posljednje švicarske vojne ekspedicije čijim je porazom 1515. godine (bitka kod Marignana) ova država definitivno odlučila raskrstiti s imperijalnim ambicijama te se okrenuti obrani vlastitih granica.

Slijedom toga Švicarci su Westfalskim mirom 1648. godine dobili prvo priznanje tzv. naoružane neutralnosti s mogućnošću sklapanja obrambenih saveza, dok je konačno međunarodno priznanje neutralnog statusa u svojstvu ravnoteže snaga nakon krvavih Napoleonskih ratova potvrđeno na Bečkom kongresu 1815. godine. Garantne sile koje su jamčile njenu neutralnost bile su Austrija, Francuska, Velika Britanija, Pruska i Rusija. Zanimljiva je činjenica kako su i sami Švicarci dijelom sudjelovali u Napoleonovom porazu.

Naime, 3. srpnja 1815. godine švicarska je vojska zajedno s austrijskim trupama (koje su prešle preko švicarskog teritorija) ušla u Francusku, ali se devetnaest dana kasnije odlučila vratiti u kantonalne granice. Kratkotrajna vojna kampanja 1815. godine ujedno je značila i posljednji ulazak njene vojske na teritorij druge države, ali i ulazak neke strane vojske na njezin teritorij. Tijekom Prvoga svjetskog rata švicarski politički čelnici odlučili su poštedjeti Konfederaciju sveopće ratne histerije potvrđujući stoljetno neutralno načelo vanjske i sigurnosne politike. Međutim, nakon završetka Prvoga svjetskog rata njena se politika neutralnosti našla u teškom položaju, s obzirom na to da je vladalo izrazito antineutralno raspoloženje europskih država (bez obzira što je potvrda švicarske neutralnosti zagarantirana člankom 435. Versailleskog mirovnog sporazuma).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. rujna 2021.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.