Naslovnica

Operacija "Herbstgewitter" i Wehrmachtove fortifikacije na poluotoku Pelješcu

Prvi njemački napad na Pelješac započet će 29. rujna 1943., kada iz pravca Dubrovnika 14. pukovnija 7. SS divizije “Prinz Eugen” napada Ston, gradić na samome spoju Pelješca s kopnom. Prostor brane neiskusni pripadnici 13. južnodalmatinske brigade.
17. kolovoza 2021. u 08:49 0 komentara 1433 prikaza
Foto: Orsat Žitković

Godina 1943. bila je prijelomna godina Drugoga svjetskog rata. Nakon poraza kod Staljingrada i poraza Afričkog korpusa, Treći Reich našao se u defenzivi.

IZ NOVOG BROJA Bitka za Narvu - bitka europskoga SS-a

Na području Balkana Wehrmacht će pokušati uništiti partizanske jedinice NOV-a kroz operacije “Weiss” i “Schwartz” zbog bojazni da bi Saveznici mogli otvorit bojište na jugoistoku Europe. Nakon operacije “Husky” i zauzimanja Sicilije te iskrcavanja na sam jug talijanske čizme, Italija 8. rujna 1943. proglašava kapitulaciju. Poluotok Pelješac drugi je po veličini hrvatski poluotok. Sa sjeveroistoka oplahuju ga vode Neretvanskog i Malostonskog kanala, a na jugoistoku je omeđen Mljetskim i Pelješkim kanalom. Od Stonske prevlake, gdje se spaja sa kopnom, do krajnje zapadne točke rta Lovište, dug je točno 65 km. Radi se o brdovitom reljefu koji doseže svoju najvišu visinu u svom zapadnom dijelu i masivu Sv. Ilije sa svojih 961 m visine.

Godine 1943. poluotok Pelješac bit će kao i ostatak Hrvatske već u svojoj trećoj godini Drugoga svjetskog rata koji neće zaobići ni ovaj prostor južne Dalmacije. Štoviše, upravo će na Pelješcu buknuti prvi gerilski otpor na dubrovačkome području vlastima NDH i talijanskoj vojsci koja će od svibnja 1942. do rujna 1943. na poluotok poslati sedam kaznenih ekspedicija ne bi li pacificirali ovaj prostor.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2021.

IZ NOVOG BROJA Malta 1940.-1943. - pakao Sredozemlja IZ NOVOG BROJA KOTA 112 - "Krv za uzvisinu" IZ NOVOG BROJA Zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske 1941.-1945. u drugome izdanju knjige
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.