IZ NOVOG BROJA

Željno iščekivanje kraja

Foto: Lorimar Film Entertainment
Željno iščekivanje kraja
12.10.2018.
u 09:17
Temeljen na britanskoj kazališnoj drami R. C. Sherriffa, „Na kraju puta“ je gorki podsjetnik na besmisleni pokolj Prvoga svjetskog rata i uzaludno izgubljene mlade živote.
Pogledaj originalni članak

Za mjesec dana svijet slavi veliku obljetnicu. Naime, 11. studenoga ove godine proći će točno 100 godina od sklapanja primirja s Njemačkom u Prvome svjetskom ratu, čime je završio jedan od najkrvavijih sukoba 20. stoljeća.

U Britaniji je, pomalo očekivano, obilježavanje ove obljetnice pokrenulo veliku raspravu. Dok jedni strahuju kako će obilježavanje obljetnice u ključnoj godini „Brexita“ samo dodatno raspiriti antieuropsko ozračje, druga strana smatra da je bitno napraviti dostojanstveno sjećanje iz poštovanja prema žrtvama rata. Javna rasprava nije stala samo na tome te je Prvi svjetski rat ponovno došao u fokus javnosti: dok povjesničar Max Hastings izjednačuje njemačkoga cara s Hitlerom i naglašava važnost njegova rušenja, drugi smatraju kako se Britanija trebala suzdržati od ulaska u rat.

Njihova poznata kazališna drama „Na kraju puta“, čija se radnja odvija za vrijeme Prvoga svjetskog rata, ove je godine prigodno adaptirana za velike ekrane. Međutim, ovaj film nikako ne spada u kategoriju još jedne prosječne povijesne TV adaptacije. Upravo suprotno, „Na kraju puta“ daje novu dubinu ovomu djelu staromu 90 godina i zasluženo vraća fokus na ovaj često zapostavljeni sukob. Radnja filma smještena je u rovove na sjeveru Francuske, tikpred njemačku proljetnu ofenzivu 1918. godine. Rovovski rat ušao je u četvrtu godinu i trenutačno nema ratnih okršaja, ali među vojnicima kruže glasine da Nijemci žele prekinuti stanje mirovanja i da uskoro kreću u napad 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2018.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.