FELJTON - HRVATSKI LEGIONARI U BORBI ZA ČAČAK 6 / 6

1. jugoslavenska brigada i 7. SS dobrovoljačka gorska divizija

SS
Foto: www.flickr.com
1/2
18.09.2014.
u 13:32

Tako je Edvard Kardelj u razgovoru s komesarom Lončarevićem izjavio da u „toj brigadi sigurno ima dosta ustaša; dobro bi bilo to pročistiti – pre nego dođu u zemlju“, a sam je Tito 2. listopada 1944. godine izdao zapovijed zamjeniku zapovjednika NOV-a i PO Srbije, pukovniku Ljubodragu Đuriću,koja glasi: „Kada stigne na front, u centralnu Srbiju, skinite je s točkova (misli na veliki broj vozila brigade – op. a.) i uključite u borbu protiv Nijemaca

Neuspjeh je iskorišten kao razlog za smjenjivanje zapovjednika potpukovnika Marka Mesića i načelnika stožera, satnika Marijana Prišlina, kao i većine bivših legionarskih časnika, a potporučnik Nikola Šabski osuđen je na smrt. Potvrdu da je napad brigade unaprijed bio osuđen na neuspjeh možemo naći i u dvjema izjavama koje su došle iz samog vodstva KP-a Jugoslavije. Tako je Edvard Kardelj u razgovoru s komesarom Lončarevićem izjavio da u „toj brigadi sigurno ima dosta ustaša; dobro bi bilo to pročistiti – pre nego što dođu u zemlju“, a sam je Tito 2. listopada 1944. godine izdao zapovijed zamjeniku zapovjednika NOV-a i PO Srbije, pukovniku Ljubodragu Đuriću, koja glasi: „Kada stigne na front, u centralnu Srbiju, skinite je s točkova (misli na veliki broj vozila brigade – op. a.) i uključite u borbu protiv Nijemaca. Neka vide kako mi ratujemo za slobodu već četvrtu godinu.“ O bezobzirnosti vodstva KPJ-a pri odstranjivanju za njih nepoćudnih elemenata govori i podatak da su bivši legionari činili nešto manje od pola sastava brigade, točnije 47%, i da su se među stradalima zacijelo nalazili i mnogobrojni njezini pripadnici koji u sastav brigade nisu došli iz jedinica Hrvatske legije i koji čak nisu bili hrvatske nacionalnosti.

Foto: VP magazin

>> Hrvatski legionari u borbi za Čačak, 1. dio

>> Ruske "Kaćuše" raketiraju dobro utvrđene položaje elitnih postrojbi SS-a, 2. dio

>> Njemački siloviti protunapad s lijevog krila, 3. dio

>> Njemačke snage probijaju i okružuju Sovjete, 4. dio

>> Najveći gubici u povijesti NOVJ-a, 5. dio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije