AKTUALNO

7 stvari koje možda niste znali o Korpusu mornaričkog pješaštva SAD-a

Rat
Foto: Wikimedia CC
10.11.2016.
u 13:37

Iako su marinci nakratko raspušteni nakon Američke revolucije, ponovno su vraćeni su službu u srpnju 1798. godine te su godinu dana poslije poslani u borbu

Kontinentalni kongres ratificirao je rezoluciju u kojoj stoji: "Ustrojit ćemo dvije bojne marinaca koje će služiti kao prva postrojba za iskrcavanje u netom osnovanoj Kontinentalnoj mornarici". Rezoluciju je skicirao tada budući američki predsjednik John Adams. Služeći na kopnu i na moru, marinci su postali poznati zbog nekoliko važnih operacija u revolucionarnom ratu. Prvo iskrcavanje marinaca na neprijateljskoj obali dogodilo se kada je postrojba pod vodstvom satnika Samuela Nicholasa zauzela otok New Province na Bahamima, koji je tada bio u britanskim rukama, piše History.

1. Prema legendi, regrutacija je započela na šanku!

Prema tradiciji marinaca, korpus je osnovan na šanku. To se dogodilo u studenome 1775. godine kada su novoizabrani satnik Samuel Nicholas te Robert Mullan navodno osnovali prvi Korpus mornaričkog pješaštva u krčmi Tun, popularnom mjestu okupljanja u Philadelphiji. Navodno su dva časnika mamila potencijalne marince kriglama piva te obećanjem da će putovati dalekim morima. Iako nema baš mnogo dokaza za tu priču, neki povjesničari tvrde da se pivnica zapravo zove Conestoga Wagon te da je to mjesto regrutacije. Taj dio priče o marincima živi i danas. U kompleksu Nacionalnog muzeja marinskog korpusa u Virginiji postoji restoran koji se zove krčma Tun.

2. Prva bitka marinaca zbila se na Bahamima

Prvo amfibijsko iskrcavanje marinaca u povijesti dogodilo se 3. ožujka 1776. kada je postrojba pod vodstvom Samuela Nicholasa žestoko napala obalu britanskog otoka New Providence na Bahamima. Prema Karibima s Kontinentalnom mornaricom putovalo je 220 marinaca u potrazi za vojnim zalihama. Iako su se iskrcali bez otpora kod Nassaua, zauzeli su grad te dvije utvrde koje su se predale nakon slabijeg otpora. Britanski guverner New Providencea uspio je netom prije dolaska marinaca izvući 150 bačvi baruta, ali su Nicholas i njegova vojska zauzeli nekoliko topova od mjedi te minobacača kojima su kasnije koristili vojnici u Kontinentalnoj vojsci Georga Washingtona.

3. Orkestar marinaca ima nadimak "President's Own"

Orkestar je ustrojen 1798. godine te je poznat po sviranju na svakoj inauguraciji američkih predsjednika još od Thomasa Jeffersona iz 1801. godine. Od tada, glavna zadaća orkestra je sviranje na državnim večerama, paradama te ostalim događajima vrhovnog zapovjednika. Orkestar je najpoznatiji po izvođenju marševa kao što je "The Stars and Strips Forever".

4. Marinci su se proslavili borbama protiv pirata

Iako su marinci nakratko raspušteni nakon Američke revolucije, ponovno su vraćeni su službu u srpnju 1798. godine te su godinu dana poslije poslani u borbu protiv barbarskih pirata, grupe pirata Sjeverne Afrike koja je godinama pljačkala američke trgovačke brodove. Godine 1805. poručnik Presley O'Bannon i njegova mala postrojba marinaca stigli su u Egipat te pomogli američkom pomorskom agentu Williamu Eatonu da stvori plaćeničku vojsku koja bi svrgnula barbarskog vođu Tripolija. Oni su nakon toga sa svojim plaćenicima marširali 50 dana kroz pustinju prema Derni u današnjoj Libiji. Uz pomoć topništva brodova Američke mornarice, marinci su sudjelovali u napadu 27. travnja kojim su zauzeli grad i njegove utvrde. Navedena je pobjeda bila prva američka bitka vođena na stranom tlu. Bitka za Dernu opjevana je u himni marinaca "...the shores of Tripoli" ("...obale Tripolija").

5. Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a dio je ratne mornarice

Iako je Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a samostalni dio američke vojske, pripada pod administraciju ratne mornarice. Navedena uska veza datira još od Američke revolucije. Marinci služe na mornaričkim brodovima te se često uvježbavaju uz mornare, a velik broj časnika marinaca pohađa Pomorsku akademiju SAD-a u Annapolisu. Marinci su također djelovali pod vodstvom vojske (vojske kao dijela američkih kopnenih snaga), najviše tijekom Prvog svjetskog rata, kada je 4. marinska brigada bila spojena s 2. pješačkom divizijom u Europi.

6. Više je marinaca poginulo u Prvome svjetskom ratu u bitki kod šume Belleau nego u cijeloj povijesti do tog trenutka

Marinci su služili u svakom američkom ratu 18. i 19. stoljeća, ali zbog njihove glavne uloge kao dijela mornaričkih postrojbi rijetko su testirani u kopnenim bitkama. To se promijenilo u lipnju 1918. godine kada su se marinci i general James sukobili s njemačkim postrojbama u francuskom lovačkom rezervatu u šumi Belleau. Ignorirajući zapovijedi da se povuku, jedan je satnik izjavio: "Povlačenje? Vraga, tek smo stigli ovamo!" Marinci su se obranili od njemačkog napada te kasnije prethodili protunapad 6. lipnja. Tijekom iduća tri tjedna, marinci i vojska nekoliko su puta pokušali zauzeti šumu. Hrabro su napadali dobro utvrđene položaje koje su čuvali Nijemci sa strojnicama i bojnim plinovima. Često se moralo posezati za bajunetama. Konačno, 26. lipnja marinci su protjerali posljednjeg Nijemca iz šume Belleau. Medijska pratnja pobjede igrala je važnu ulogu u utvrđivanju reputacije korpusa kao elitne borbene jedinice, ali je reputacija došla uz visoku cijenu. Više od 5000 marinaca poginulo je ili ranjeno u bitki – više nego u svim sukobima 18. i 19. stoljeća.

7. Marinci su služili na europskim i afričkim bojištima Drugoga svjetskog rata

Marinci Drugoga svjetskog rata najpoznatiji su po svojim otočnim akcijama na Pacifiku, kao što su Guadalcanal, Tarawa, Iwo Jima i Okinawa, ali su također bili prisutni i na ostalim ratištima. U Drugome svjetskom ratu brigada marinaca okupirala je Island u početku rata te su marinci poslije bili savjetnici i treneri tijekom britanskih i američkih amfibijskih operacija u Africi i Europi. Tijekom invazije na Normandiju, marinci –strijelci upotrebljavali su svoje puške kako bi detonirali plivajuće mine te očistili put za nesmetan prolazaka brodova Američke mornarice. Najmanje 50 članova Korpusa mornaričkog pješaštva SAD-a obavljalo je obavještajne zadatke za Ured strateških usluga. Jedan od njih bio je pukovnik Peter J. Ortiz koji se spustio padobranom u Francusku, koja je tada bila pod nacističkom čizmom. Poslije je dva puta odlikovan Mornaričkim križem zbog svojih napora u pomoći francuskom pokretu otpora. Tijekom Drugoga svjetskog rata oko 6000 marinaca sudjelovalo je na europskim i afričkim ratištima.

>>Američki napad na otok Makin

>>Marinci započeli operaciju "Prairie"

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:13 11.11.2016.

Točka 7. Island su okupirali Britanci, njihove mornaričke postrojbe, da bi nakon Britanaca došli Kanađani. Nakon više od godine dana od britanske okupacije sporazumom između Islanda i SAD-a dolaze na Island Amerikanci. Ako su Britanci i došli bez poziva ii sporazuma i okupirali Island, Amerikanci su, tada još neutralni, došli svakako po pozivu i sporazumu i teško se može tvrditi da su okupirali Island.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije