ODGOVOR SJ. KOREJI

Američka vojska prikazala novi špijunski dron

Wikimedia CC
24.05.2017.
u 13:42

Navedeni je zrakoplov jedan od pet Global Hawk modela poslanih u Yokotu iz matične baze Guama

Kao odgovor na prijetnje Sjevernoj Koreji, američka je vojska danas prikazala dron za špijunažu i nadzor Global Hawk koji se trenutno nalazi u zrakoplovnoj bazi Yokota u zapadnom dijelu Tokija, piše JapanTimes.

Navedena bespilotna letjelica ima raspon krila od 40, a dužine čak 15 metara. Može letjeti na visinama većim od onih što postižu konvencionalni zrakoplovi.

Glavni cilj navedene bespilotne letjelice je skupljanje podataka i nadzor nuklearnih postrojenja Sjeverne Koreje.

Navedeni je zrakoplov jedan od pet Global Hawk modela poslanih u Yokotu iz matične baze Guama kako bi se izbjegla oštra tajfunska sezona koja često pogodi otočje na Pacifiku.

Dronovi će izvršavati zadatke do kraja listopada.

2014. i 2015. godine, Global Hawk dronovi bili su u američkoj vojnoj bazi Misawa zbog sličnih razloga. Tako će dronovi u Japanu ipak biti bliže korejskom poluotoku nego kada su u matičnoj bazi u Guamu.

Dronovi mogu slati slike fotografije i podatke istog trenutka kada budu iznad navedenog cilja, kao i podatke infracrvenog radara, a to sve s visine od preko 15 kilometara.

Dronovima se upravlja udaljenim putem iz SAD-a te mogu letjeti do 36 sati iako nisu opremljeni za borbene zadatke.

Nedugo nakon ožujka 2011., potresa i tsunamija, američka je vojska koristila dron Global Hawk kako bi se vidjela šteta na nuklearnoj elektrani Fukušima.

Japansko ministarstvo obrane objavilo je kako će predstaviti dronove Global Hawk početkom 2019. godine, te će tri nova japanska Global Hawka biti smještena u bazi Misawa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije