AKTUALNO

Moskva jača svoju Baltičku flotu naprednom tehnologijom

Wikimedia CC
19.05.2017.
u 06:56

U studenome 2016. godine, NATO je izrazio zabrinutost o stvaranju ruske baltičke tvrđave koja može paralizirati obrambene ili napadne manevre NATO saveza.

Rusija šalje svojoj Baltičkoj floti novu raketnu topovnjaču te naprednije mlažnjake do kraja godine, piše BI i Newsweek.

Flota će primiti novu raketnu korvetu te nekoliko mlažnjaka Su-30SM", izjavio je viceadmiral Alexander Nosatov novinama Krasnaya Zvezda u utorak.

Su-30SM se smatra jednom od najnaprednijih verzija ruskih mlažnjaka "Flanker", navodi IHS Jane. Flota je po prvi puta primila Su-30SM u prosincu 2016. godine.

"Flota danas posjeduje tri napredne dizel podmornice, razarač, šest ophodnih brodova, šest raketnih plovila, šest protupodmorničkih korveta, 12 raketnih brodova, 4 velika amfibijska plovila, dva manja amfibijska plovila, šest obalnih minolovaca te devet kontinentalnih minolovaca.", izjavio je Alexander Khrolenko, ruski vojni analitičar za Sputnik.

Flota se nalazi unutar i oko Kalinjingrada gdje se jača ruska vojska otkad je Rusija pripojila Krim 2014. godine.

U studenome 2016. godine, NATO je izrazio zabrinutost o stvaranju ruske baltičke tvrđave koja može paralizirati obrambene ili napadne manevre NATO saveza. Prije toga, Rusija je postavila S-400 i Iskander sustav protuzračne obrane između Poljske i Litve na baltičkoj obali.

Ranije ovog tjedna, litvanski ministar obrane Raimundas Karoblis optužio je Rusiju i Bjelorusiju za simuliranje napada na baltičke zemlje i NATO. Moskva je izjavila da je to samo obrambena vježba.

Kasnije prošlog mjeseca, SAD je postavio napredne mlažnjake F-35 u Bugarskoj i Estoniji kako bi ojačao europsku obranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije