Naslovnica

Američki nosač zrakoplova Lexington zaplovio prema Midwayu

Kada je stigao do Havaja već je bio 13. prosinca.
05. prosinca 2017. u 11:04 0 komentara 1260 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji je dan Lexington, jedan od dva najveća američka nosača aviona Drugoga svjetskog rata zaplovio Pacifikom kako bi bombarderi branili Midway od mogućeg japanskog napada, piše History.

Pregovori između SAD-a i Japana već su tada trajali mjesecima. Japan je htio završetak američkih ekonomskih sankcija, a SAD je htio Japan izvan Kine i jugoistočne Azije te kraj savezništva sa Silama osovine. 

Predsjednik Roosevelt i državni tajnik Cordell Hull očekivali su japanski osvetnički napad ali nisu znali točnu lokaciju. Filipini, otočje Wake, otok Midway - sve su to bile mogućnosti. Američke obavještajne informacije govorile su o kretanju japanske flote izvan Tajvana, flota je navodno plovila prema Indokini.

SAD je tada zahtijevao od Japana da objasni kretanje flote kroz Južnokinesko more. Japan je ignorirao, a vojna obavještajna služba uvjerila je predsjednika da Japan ide prema Tajlandu, a ne SAD-u.

Lexington nikada nije stigao do Midwaya. Kada se saznalo da je japanska flota napala Pearl Harbor, brod je krenuo natrag prema SAD-u. Kada je stigao do Havaja već je bio 13. prosinca.


NATO ZABRINUT? Rusi lansirali hipersoničnu balističku raketu kratkog dometa DOMOVINSKI RAT "Pume" u boju za selo Drače
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.