Naslovnica

Asimetrični sukob u Sjevernoj Irskoj

Irska republikanska vojska osnovana je 1919. godine. Cilj joj je bio osloboditi Irsku od engleske vlasti, no kasnije se raspala na nekoliko frakcija
23. studenoga 2022. u 09:20 0 komentara 133 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Sukob u Sjevernoj Irskoj povijesno je kompleksan, a njegov su izvor nekoliko stoljeća stare povijesne činjenice.

IZ NOVOG BROJA I. SS oklopni zbor u bitki za Harkov

Razlike između Iraca i Engleza od davnina su uistinu velike, no animozitet između njih intenzivirao se kada se Engleska uključila u protestantsku reformaciju, dok je galsko stanovništvo ustrajno ostalo na katoličkoj strani. Istovremeni su engleski pokušaji stjecanja nadzora nad Irskom postajali sve uspješniji te je u jednom trenutku, krajem 16. stoljeća, samo sjeverna pokrajina Ulster ostala nepokorena. Britanija je tijekom godina pokušavala „kolonizirati“ Irsku potičući preseljavanje protestantskog stanovništva u te krajeve te donoseći zakone koji su zatirali katoličanstvo. Pokušaji Iraca da se oslobode britanskog ugnjetavanja tijekom nekoliko su stoljeća završavali neuspješno, no želja nije jenjavala, pa suvremeni sjevernoirski sukob možemo promatrati od početka 20. stoljeća.

Irish Republican Army (IRA, Irska republikanska vojska) osnovana je 1919. godine. Cilj joj je bio osloboditi Irsku od engleske vlasti, no kasnije se raspala na nekoliko frakcija koje su se raznim terorističkim akcijama i diverzijama nastavile boriti za irsko ujedinjenje i nezavisnost. Sjevernoirske su vlasti odgovorile represivnim mjerama prema katoličkom stanovništvu te raznim diskriminacijskim zakonima i propisima koji su pogađali sjevernoirske katolike. Smatra se da je rat počeo 25. siječnja 1919. godine u Solohedbegu, kada je IRA napala pošiljku eksploziva koju su čuvali redarstvenici Kraljevskog Irskog Redarstva. Nakon toga aktivnosti IRA-e proširile su se cijelom Irskom. Pripadnici IRA-e planski su napadali policijske snage oduzimajući im oružje, povećavajući tako svoje zalihe naoružanja što im je kasnije omogućilo povećani intenzitet i obujam djelovanja.

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/suvremeno-ratovanje/

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2022.

IZ NOVOG BROJA Terezin kao model savršene utvrde Nuklearno naoružanje u osam zemalja Povijest ratovanja Nuklearno naoružanje u osam zemalja Biološko oružje danas ima 15 zemalja Povijest ratovanja Biološko oružje danas ima 15 zemalja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.