PRVI SVJETSKI RAT

Austrougarski domobran iz Dalmacije 1914. godine

Vojnici
Foto: ww1blog.osborneink.com
28.10.2015.
u 11:28

Gotovo cijeli teritorij Hrvatske bio je u mobilizacijskom sastavu ugarske vojske osim Dalmacije. Sjedište austrijskog domobranstva (Landwehra) nalazio se u Zadru.

Nakon ratova protiv Napoleona (1804. - 1815.), Austrija, i od 1867. Austro-Ugarska, provodila je tri velike vojne reforme. Drugu nakon rata s Prusijom 1866., a treću od 1883. kada je započela značajna ekspanzija austrougarske vojske.

Austrijski dio vojske tvorile su redovite trupe, domobranstvo (Landwehr) i takozvani stariji poziv (Landsturm) s vojnicima dobne granice od 35. do 55. godine. Jednako tako i ugarski dio vojske imao je redovitu vojsku, domobranstvo i stariji poziv. Prvotno je organizacijski domobranstvo trebalo braniti samo domicilni teritorij, međutim u Prvome svjetskom ratu (1914. - 1918.), zbog velikih gubitaka u prvoj godini rata, djeluje na bojišnici s ostalim trupama redovite vojske. Hrvatsko domobranstvo imalo je, zapravo, dva organizacijska dijela, jedan dio koji je pripadao austrijskoj i drugi dio ugarskoj, odnosno mađarskoj vojsci. Gotovo cijeli teritorij Hrvatske bio je u mobilizacijskom sastavu ugarske vojske osim Dalmacije. Sjedište austrijskog domobranstva (Landwehra) nalazio se u Zadru. Na fotografiji možemo vidjeti austrougarske vojnike 1914. godine.

Od 1893. godine postaje mobilizacijskim okrugom i stožerom 23. domobranske pukovnije koji su tvorile bojne: 79. iz Zadra, 80. iz Splita, 81. iz Dubrovnika i 82. iz Kotora. Mobilizacijom 1914. popunjene su bojne do punog sastava. Dalmatinsko domobranstvo podijelilo je sudbinu ostale vojske i borilo se na bojišnicama u Galiciji i na Soči. Redovite trupe obučene su u sive uniforme, opremljene najnovijom opremom i oružjem. Zbog nedovoljnog broja novih uniformi, dio domobranstva dobio je starije tamnoplave uniforme i opremu izvučenu iz skladišta, namijenjenu starijem pozivu. Domobran je često nosio tamnoplavu jaknu M1869, kožnu torbicu za streljivo M1888 i čizme koje su iz redovite uporabe povučene krajem 80-ih godina. Hlače i kapa M1908 su iz skladišta redovite vojske. Domobrani su u pozadini obavljali stražarsku i žandarmerijsku službu nakon odlaska redovite vojske. Zbog toga su trupe naoružane kratkim karabinima Mannlicher (repetierkarabiner M90.) kako bi se lakše kretale po brdovitom, šumovitom i kršovitom terenu. U opremi je i Mannlicher bajunet M1895. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije