Prvi svjetski rat

Austrougarske oružane snage

Austrougarske oružane snage
Vojna povijest
05.07.2012.
u 22:07

Osnovna organizacija austrougarskih oružanih snaga i pješaštvo, stanje 1914. godine

U Hrvatskoj se do nedavno prilično malo znalo o postrojbama austrougarske vojske jer je to znanje godinama sustavno brisano iz kolektivne svijesti i povijesti koju su pisali pobjednici. Više se o austrougarskoj vojsci moglo saznati iz beletristike, poput Hašekova
„Dobroga vojnika Švejka“ ili Krležina „Hrvatskoga boga Marsa“ nego iz stručne literature koja – za to doba - kod nas do hrvatske samostalnosti zapravo nije postojala. Događanja u spomenutim romanima ipak su subjektivna i podložna osobnom uvjerenju autora. Jaroslav je Hašek, primjerice, kao Čeh i socijalist iz opravdanih razloga bio “klasni“ i nacionalni protivnik austrijskoga vojnoga sustava koga stoga opisuje s velikom dozom ironije i crnoga humora. Stručni prikazi austrijske i austrougarske vojske, njezine organizacije i djelovanja mogu se danas pretežito naći u djelima koja je objavila „Austrijska akademija znanosti“ (serija „Die Habsburger Monarchie 1848-1918“, V. svezak „Die bewaffnete Macht“) ili u stručnim knjigama objavljenima između dvaju svjetskih ratova i poslije Drugoga svjetskoga rata u Austriji, u okviru publikacija koje je objavio „Vojno povijesni muzej“ u Beču („Militärhistorisches Museum“, Wien) ili drugi izdavači. Podroban pregled austrougarske vojske i njezinoga ukupnoga djelovanja u Prvom svjetskom ratu napisao je Manfred Rauchensteiner u djelu „Der Tod des Doppeladlers – Österreich-Ungarn und der Erste Weltkrieg“ („Smrt dvoglavoga orla – Austro Ugarska i Prvi svjetski rat“), objavljenom 1993. u Grazu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije