Naslovnica

Bečki mir sklopljen 23. lipnja 1606.

Ugovorom je završen protuhabsburški ustanak u Gornjoj Ugarskoj pod vodstvom Bocskaija od 1605. do1606. godine.
02. srpnja 2021. u 09:33 0 komentara 263 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Bečki mir sklopljen 23. lipnja 1606. bio je mirovni ugovor između ugarskog magnata Istvana Bocskaia, erdeljskog kneza, i Habsburgovca, kasnijeg rimsko-njemačkog cara, tadašnjeg nadvojvode, Matije. Ugovorom je završen protuhabsburški ustanak u Gornjoj Ugarskoj pod vodstvom Bocskaija od 1605. do1606. godine.

SEDMOGODIŠNJI RAT Bitka kod Wilhemstahla i težak francuski poraz

Najvažniji ustupak Austrije bio je da su kalvinistički i luteranski Mađari u Gornjoj Mađarskoj, Kraljevskoj Mađarskoj i Erdelju dobili pravnu i vjersku jednakost, tj. slobodu vjere. Uz to, Bocskai je priznat kao knez Erdelja i kneževina je dobila pravo slobodnog neovisnog izbora svog kneza u budućnosti.

Prvih nekoliko rečenica ovog bečkog mirovnog sporazuma ovjekovječene su početkom 20. stoljeća zbog njihove važnosti, posebno za kalviniste Mađarske i Erdelja, pored kipa Istvana Bocskaija na spomeniku reformacije u rodnom mjestu kalvinizma u Ženevi.

Na fotografiji je prikazana prva stranica ugovora. Izvor: Magyar Nemzeti Levéltár (1000-2100).

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

POVIJEST ORUŽJA Rapir - izbor gospode IZ NOVOG BROJA Izrael na velikome ispitu IZ NOVOG BROJA Barun Trenk - novo lice legende

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.