MIROVNI UGOVOR

Bečki mir sklopljen 23. lipnja 1606.

Laurus Leslaena
02.07.2021.
u 09:33

Ugovorom je završen protuhabsburški ustanak u Gornjoj Ugarskoj pod vodstvom Bocskaija od 1605. do1606. godine.

Bečki mir sklopljen 23. lipnja 1606. bio je mirovni ugovor između ugarskog magnata Istvana Bocskaia, erdeljskog kneza, i Habsburgovca, kasnijeg rimsko-njemačkog cara, tadašnjeg nadvojvode, Matije. Ugovorom je završen protuhabsburški ustanak u Gornjoj Ugarskoj pod vodstvom Bocskaija od 1605. do1606. godine.

Najvažniji ustupak Austrije bio je da su kalvinistički i luteranski Mađari u Gornjoj Mađarskoj, Kraljevskoj Mađarskoj i Erdelju dobili pravnu i vjersku jednakost, tj. slobodu vjere. Uz to, Bocskai je priznat kao knez Erdelja i kneževina je dobila pravo slobodnog neovisnog izbora svog kneza u budućnosti.

Prvih nekoliko rečenica ovog bečkog mirovnog sporazuma ovjekovječene su početkom 20. stoljeća zbog njihove važnosti, posebno za kalviniste Mađarske i Erdelja, pored kipa Istvana Bocskaija na spomeniku reformacije u rodnom mjestu kalvinizma u Ženevi.

Na fotografiji je prikazana prva stranica ugovora. Izvor: Magyar Nemzeti Levéltár (1000-2100).

Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije