Naslovnica

Izrael na velikome ispitu

Puna odlično snimljenih tenkovskih bitaka, „Dolina suza“ je kvalitetna ratna serija o Jomkipurskome ratu 1973. godine koja se fokusira na obične vojnike i propitkuje odnos Izraela prema manjinama.
21. lipnja 2021. u 08:31 0 komentara 549 prikaza
Foto: mojtv.hr

Izraelsko-arapski sukob ponovno bukti: Hamas raketama gađa Tel Aviv, Izrael uzvraća zračnim napadima na pojas Gaze i sprema kopnenu invaziju, a nasilje i međuetnički sukobi prisutni su u nekoliko izraelskih gradova…

IZ NOVOG BROJA Posljednji dani Balkanskoga diktatora

Iako je u trenutku pisanja ovoga teksta dogovoren prekid vatre nakon 11 dana sukoba, izraelska militantnost i odnos prema Palestini ponovno su u fokusu javnosti. Cijeli svijet želi mir i nude se jednostavna rješenja za kompleksne probleme. Iako nećemo ulaziti u problem odnosa Izraela i Palestine, ovo je dobra prilika za osvrt na novu izraelsku ratnu seriju „Dolina suza“, koja je od studenoga prošle godine dostupna na HBO Maxu. Ova serija bavi se Jomkipurskim ratom (znanim i kao Listopadski rat) u kojemu su Egipat i Sirija na židovski blagdan Jom kipur u listopadu 1973. godine napali područja koja je dotad držao Izrael. Ovaj napad uhvatio je izraelsku vojsku na prepad. U seriji pratimo nekoliko glavnih likova, od običnih civila do tenkista, koji svaki na svoj način pokušavaju preživjeti u novonastaloj situaciji i ratu koji će definirati njihov život i odnos prema državi.

„Dolina suza“ serija je skupe produkcije, s troškovima većima od milijun američkih dolara po epizodi, i rezultat je visokokvalitetna i izvrsno napisana miniserija koja se odmiče od prikaza politike i fokusira se na obične vojnike, a usto sadrži i iznenađujuću količinu kritike vlasti i vojske.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2021.

IZ NOVOG BROJA Nasilje u službi politike IZ NOVOG BROJA Svjež izgled poznate priče IZ NOVOG BROJA Danas izdajica, sutra heroj
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.