AMERIČKI GRAĐANSKI RAT

Bitka kod Fredericksburga

Rat
Foto: Wikimedia CC
13.12.2016.
u 11:03

Burnside je ipak napao. Dana 13. prosinca, 14 puta je napao položaje Konfederacije.

Na današnji dan 1862. godine, konfederacijski general Robert E. Lee s vojskom Sjeverne Virginije odbio je nekoliko napada vojske generala Ambrosea Burnsidea kod Fredericksburga u Virginiji, piše History.

Ovo je bio jedan od najtežih poraza vojske Unije te je nanesen vrlo snažan udarac moralu Sjevera tijekom zime 1862-1863. Burnside je postao zapovjednikom vojske Potomaca u studenome 1862. godine nakon što zapovjednik George McClellan nije uspio natjerati Lee-a u Virginiju nakon bitke kod Antietama u Marylandu 17. rujna. Burnside je istog trenutka stvorio plan kako bi napao konfederacijski glavni grad Richmond.

Kampanja je započela vrlo obećavajuće za Uniju. Vojska je brzo krenula niz Rappahannock ali se uskoro zaustavila. Zbog lošeg izvršavanja zapovijedi, pontonski most nije bio spreman nekoliko dana. Ovakav je razvoj događaja doveo Lee-a u poziciju da pošalje svoje postrojbe na obronke Mary iznad Fredericksburga. Položaji Konfederacije su bili toliko čvrsti i snažni da je jedan od časnika izjavio: "Pile ne bi moglo preživjeti na ovome polju kada bismo otvorili vatru".

Burnside je ipak napao. Dana 13. prosinca, 14 puta je napao položaje Konfederacije. Iako je topništvo Unije bilo itekako učinkovito protiv pobunjenika, Yankeeji su padali kao pokošeni na polju veličine petstotinjak metara. Niti jedan od vojnika Unije nije došao do vrha obronaka Mary, a samo ih je nekoliko došlo na pedesetak metara. "Dobro je što je rat toliko grozan, inače bi se navikli", Lee je rekao svom generalu Jamesu Longstreetu dok su promatrali pokolj. Hladna noć je zamrzla puno ranjenih i živih vojnika Unije.

Burnside je htio nastaviti napade 14. prosinca, ali su mu časnici savjetovali da stane. 15. prosinca dogovoren je prekid vatre kako bi Unija mogla skupiti svoje ranjene i mrtve vojnike. Burnside se povukao sjeverno pod okriljem kiše i noći. Yankeeji su izgubili oko 13 000 ljudi dok je Lee izgubio 4 200 vojnika. General Joseph Hooker zamijenio je Burnsidea kao zapovjednika vojske Potomaca u siječnju 1863.

>>Počeo građanski rat u Španjolskoj 1936. godine

>>Bitka kod Akcija 31. prije Krista

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije