ZANIMLJIVOST

Bitka kod Nieuwpoorta, 2. srpnja 160.., "prva moderna bitka"

Peter Dennis
20.09.2021.
u 10:36

Bitka kod Nieuwpoerta, taktička pobjeda kakva je i bila, pokazala se strateškim porazom.

Dana 2. srpnja 1600. udružene snage Nizozemaca i Engleza pobijedile su španjolske Habsburge u bitci kod Nieuwpoorta. Nizozemskim i engleskim snagama zapovijedao je Moric od Nassaua, a Habsburgovcima Albert, nadvojvoda Austrije.

Poraz Habsburga osigurao je neovisnost Nizozemske, a prema nizozemskom autoru Bouko de Grootu ovo je bila "prva moderna bitka ... jer su moderna vojska i moderno ratovanje zamijenili staro. Disciplina, komande, linije, bataljuni, pješačko topništvo, čarkaši, logistički standardi i druge novosti koje je uveo Moric od Nassaua...koriste se do danas".

"Ovo je bila prva prilika kada su se španjolska i nizozemska vojska sukobile na otvorenom polju. Do ovog trenutka rat je bio niz malih sukoba, gerilskog rata i opsada. Sad je prvi put nizozemski zapovjednik morao riskirati cijelu vojnu moć Republike u samo jednom sukobu. Iako je u određenoj mjeri to bio izazov za koji je pripremao svoju vojsku, njegov je stav više naginjao Fabiju Kunktatoru nego li Cezaru ili Scipionu.

Bitku je odlučila prednost bolje artikulacije modernije nizozemske vojske, pričuva konjice koja se skrivala iza dina do posljednjeg trenutka i prisutnost topništva u nizozemskoj vojsci koje je bilo bolje postavljenoi te koristilo karteč. Na kraju dana, španjolska vojska se slomila i uglavnom bila pregažena, rasuta, pobijena ili zarobljena. Nadvojvoda je uspio pobjeći i samo je njegov konj zarobljen i trijumfalno doveden u Holandiju, gdje je pozirao za sliku Jacoba de Gheyna.

Bitka kod Nieuwpoerta, taktička pobjeda kakva je i bila, pokazala se strateškim porazom. Od planova zauzimanja flamanske obale moralo se odustati. Niti jedan nizozemski zapovjednik nikada više ne bi riskirao postojanje Republike u jednoj kopnenoj bitci. Ova privilegija sada je pripala admiralima nizozemske flote. Rezultat borbe bio je, nakon dugogodišnjeg zastoja, primirje koje je na 12 godina prekinulo 80 godina sukoba između Nizozemske i Španjolske. Konačno, datum 1600. - i bitka kod Nieuwpoorta ostaje čvrsto urezana u nizozemsku nacionalnu savjest iz razloga koje danas malo tko doista razumije." Bas Kist, Rijksmuseum.

Ilustracija: Bitka kod Nieuwpoorta, posljednji otpor tercija. U pozadini vidljivi Moricovi kirasiri koji pripremaju završni udarac na Španjolce s boka. Peter Dennis.

Foto: Peter Dennis

Izvor: https://www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije