Naslovnica

Francuski kraljevski mušketiri

1688. Luj XIV. odredio je da se ta vrsta tunike zamijeni vrstom kaputa bez rukava (soubreveste).
16. rujna 2021. u 09:04 0 komentara 155 prikaza
Foto: Graham Turner

Francuski kraljevski mušketiri su bili prepoznatljivi, kako u svoje vrijeme, tako i u modernoj popularnoj kulturi, preko knjiga, filmova, stripova i dr. po svojim plavim odorama ukrašenima križem na prsima, leđima i rukavima.

IZ NOVOG BROJA Sablja mornaričkih časnika Kraljevine SHS/Jugoslavije M.1924/36

Tzv. cassock, kako se naziva vrsta tunike koju su nosili kraljevski mušketiri, inače je bio odjevni predmet koji je u raznim varijantama bio popularan tijekom većeg dijela 17. stoljeća. U opisu iz 1657. godine cassock je bio plav, ukrašen srebrnim križevima, obrubljenih plamenom u sredini i zlatnim ljiljanima, a šeširi široka oboda ukrašeni raznobojnim perjem. On je u početku bio dosta dug i sezao do koljena da bi se vremenom skraćivao. 1688. Luj XIV. odredio je da se ta vrsta tunike zamijeni vrstom kaputa bez rukava (soubreveste). Kaput je ima križeve na leđima i prsima; prva satnija imala je oko križa tri narančasta plamena, a druga samo dva i takav je ostao u uporabi sve do 1776. godine. Ispod soubrevest često se nosio prsni oklop radi zaštite, kojim je mušketir opremljen na kraljev trošak što je vrijedilo i za ostatak opreme.

Ilustracija: Predstavljanje nove mušketirske odore Luju XIV. Graham Turner.

 | Autor : Graham Turner Foto: Graham Turner

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

RASPRAVE Protuargumenti za "vojnu revoluciju" u 16. i 17. stoljeću IZ NOVOG BROJA Maršal Turenne - vojnički genij francuskog "velikog stoljeća" POBJEDA NAD AUSTRIJOM Bitka kod Praga, 6. svibnja 1757. godine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.