Naslovnica

Bitka kod Praga, 6. svibnja 1757. godine

Prusi su izgubili 14 000, a Austrijanci 8 000 vojnika u ovoj bitci.
10. rujna 2021. u 09:37 0 komentara 170 prikaza
Foto: Royal Collection Trust

Bitka kod Praga, 6. svibnja 1757., bila je pobjeda Fridrika II. Velikog nad austrijskom vojskom i događaj koji je prethodio njegovom porazu kod Kolina mjesec dana kasnije.

IZ NOVOG BROJA Gubitci su ostavili zračne snage sila Osovine iscrpljene - Malta (1940.-1943.)

Maršal Browne je čekao Pruse na Egeru, no kad su Prusi prešli istu rijeku na pontonskim mostovima nedaleko od njegovog položaja 27. travnja, on je odlučio da je najbolje povući se kako bi zaštitio svoje bokove. Do kraja travnja na bojište je stigao Lotarinški te od Brownea preuzeo zapovjedništvo. On je bio za napad, no Karlo je inzistirao na povlačenju te ga je uskoro sproveo u djelo. Friedrich ga je pratio i do 1. svibnja bili su u blizini Praga. Istodobno su se približavali Bevern i Schwerin, no kasneći jer je Königsegg spalio mostove preko Elbe.

Friedrich je dao nalog Schwerinu 5. svibnja da što prije prijeđe Elbu i pridruži mu se te sam krenuo u napad na Austrijance. 6. svibnja započela je bitka kod Praga. Browne je prozreo Friedrichovu namjeru da napadne njegovo desno krilo te ga pojačao dodatnim odredima grenadira. Četrnaest pruskih bataljuna je na Schwerinov poticaj jurišalo na austrijsko topništvo koje je sijalo smrt među njima. Sam Schwerin tada je poginuo, pogođen gelerom u vrat dok je sa zastavom svoje pukovnije (24.) u ruci vodio svoje vojnike u napad.

Ni austrijska strana nije bolje prošla, jer je uskoro i Browne, smrtno ranjen, odnesen s bojišta te se austrijsko desno krilo počelo raspadati. Ubrzo je počelo povlačenje prema Pragu, u kojem je austrijska vojska ipak pokazala odlučnost i smirenost pred opetovanim pruskim napadima. Iako poražena, nije bila razbijena i našla je sebi utočište u gradu. Prusi su izgubili 14 000, a Austrijanci 8 000 vojnika u ovoj bitci.

Ilustracija: Pogled na prašku bitku vođenu 6. svibnja 1757. između pruske vojske kojom su zapovijedali kralj Fridrik II. i maršal Schwerin i austrijske vojske kojom je zapovijedao Marshall Brown, u izdanju Bowles, Royal Collection Trust.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

 | Autor : Royal Collection Trust Foto: Royal Collection Trust

ŽIVOTOPIS Nevjerojatna priča o Kit Cavenaugh - "Mother Ross" IZ NOVOG BROJA Zašto Hitler nije napao Švicarsku POSTROJBA Chevau-légers - laka konjica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.