IZ NOVOG BROJA

Gubitci su ostavili zračne snage sila Osovine iscrpljene - Malta (1940.-1943.)

Wikimedia Commons
09.09.2021.
u 10:35

U kojoj je mjeri uspjeh u Sjevernoj Africi pogodovao braniteljima na Malti bilo je očito kada je konvoj koji je plovio iz Aleksandrije 20. studenoga 1943. stigao na Maltu gotovo neoštećen. Dospijeće ovoga konvoja smatra se krajem opsade Malte.

Prije dolaska lovačkih zrakoplova „Spitfire“ Britanci su poduzeli i druge pokušaje smanjenja svojih gubitaka.

U veljači 1942. godine stigao je zapovjednik jata Stan Turner da bi preuzeo 249. jato („No. 249th Squadron RAF“). Lloyd je zatražio slanje vrlo iskusnoga borbenog zapovjednika, a Turnerovo iskustvo leta s Douglasom Baderom iznad Europe značilo je da je kvalificiran za vođenje zrakoplovne postrojbe. Započeo je s usvajanjem labavije lovačke formacije („finger four“), pokušavajući time smanjiti gubitke RAF-a uvodeći fleksibilniju taktiku kako bi nadoknadio tehničku inferiornost. Zastarjeli lovci „Hawker Hurricane“ još su se uvijek borili protiv najnovijih njemačkih lovaca „Messerschmitt Bf 109 F“ – iz sastava 53. lovačke pukovnije („Jagdgeschwader 53“ ili „JG 53“) – i talijanskih zrakoplova „Macchi C.202“; njemački bombarder „Ju-88“ („Junkers Ju-88“) također se pokazao izazovnim protivnikom. Međutim, lovci „Hawker Hurricane“ uspjeli su povremeno zabilježiti pobjede u zračnim borbama protiv „Messerschmitta Bf-109F“, dok su tijekom jednoga napada u veljači 1942. godine samo tri takva britanska lovca uspjela prekinuti napad od 50 „Messerschmitt Bf-109“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. rujna 2021.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije