Naslovnica

Bitka kod Varne

Dana 10. studenoga 1444. odigrala se jedna od ključnih bitaka u povijesti Europe.
17. studenoga 2020. u 12:34 0 komentara 540 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Dana 10. studenoga 1444. odigrala se jedna od ključnih bitaka u povijesti Europe. Hrvatsko-Ugarsko Kraljevstvo pod kraljem Vladislavom III. Jagelovićem bilo je pod sve većim pritiskom nadolazeće osmanske invazije na Europu. Uskoro je uz podršku pape formirana vojska sastavljena od hrvatskih, poljskih, mađarskih, čeških i rumunjskih vojnika. Uz Vladislava, kršćansku je vojsku predvodio vojskovođa János Hunyadi, dok su Osmanlije bili predvođeni Muratom II. Bitka se odigrala u Bugarskoj, kod crnomorskoga grada Varne, gdje je dvostruko moćnija osmanska vojska prva napala hrvatske postrojbe pod zapovjedništvom bana Talovca.

U bitki je poginuo kralj Vladislav, nakon čega se europska vojska raspala i Osmanlije su, unatoč velikim gubitcima, ostvarili veliku pobjedu. Posljedice poraza kod Varne za sve kršćanske narode bile su vrlo teške, osobito za narode Balkana koji su jedan za drugim padali pod tursku vlast. Jedino je Hrvatsko Kraljevstvo sa svojom vojskom tijekom punih 150 godina odolijevalo turskim najezdama.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u studenome 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Žitvanski mir IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Lepanta IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Arsufa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.