POVIJEST NA FILMU

Bornedalova serija epskih proporcija

Rat
Foto: Miso, Fyn
20.02.2017.
u 18:55

Krajem prošle godine na HTV3 prikazana je odlična danska serija „1864. – ljubav i izdaja u doba rata“ o dramatičnim događajima tijekom Drugoga šlezviškog rata

Možda je riječ o izrazito subjektivnom dojmu, no svako malo se čini da se na HTV-ovim programima u neodgovarajućim terminima prikazuje izrazito kvalitetan sadržaj. Ne bi se tome trebalo pridavati dozu neke posebne misterioznosti – uostalom, možda stvarno jest riječ o isključivo subjektivnom dojmu, ali kao da postoji neka uzročno-posljedična povezanost kasnonoćnih termina i kvalitetnog sadržaja koji se u njima sporadično pojavljuje. Naravno, pitanje definiranja satnice programa ovisi ponajviše o uredničkim shemama, internim odlukama i dogovorima te velikim dijelom o kombinaciji statistike i gledanosti određenih vrsta programskih sadržaja.

Važan element je i doza podilaženja ukusu većeg  dijela gledateljstva. To je logično i u konačnici donosi gledanost i prihode. Ipak, i u takvome kompleksnom procesu ima povremenih nelogičnosti. Kada je prije nešto manje od pet godina pokrenut HTV3, otvorio se značajan prostor koji je otada kontinuirano ispunjen kvalitetnim sadržajem. Neovisno o tome preferirate li kulturu, umjetnost, znanostili samo dramski program sastavljen od europske i svjetske produkcije.

Treći je program otvorio vrata brojnim manjim kinematografijama i pokazao sve bogatstvo produkcije koja u tolikoj mjeri prije toga nije ni mogla biti zastupljena na programu. U tome je jedna od najvećih komparativnih prednosti HTV3 i on je još uvijek možda i najzanimljiviji  televizijski program koji se može pogledati. Ono što ponekad ostavlja pokoji upitnik jest upravo neprikladna satnica za neke od atraktivnijih programskih sadržaja.

To do izražaja dolazi napose kada takav sadržaj ima potencijal postići veliku gledanost, ali je zbog termina prikazivanja,koji je u najboljem slučaju negdje na rubu „primea“, lišen mogućnosti da taj potencijal i ostvari. Razlog kritici leži u činjenici da su se, možda stvarno igrom slučaja, u posljednjih godinu i pol na HTV-u izvrtile dvije iznimno hvaljene dramske serije, ali oba puta u pomalo nerezonskim terminima. S prilično zavidnom reputacijom, stečenom donekle i zbog kontroverznog prikaza Nijemaca u Drugome svjetskom ratu...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. veljače na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije