Ratnici kroz povijest

Časnik husara s hrvatske vojne granice

Časnik husara s hrvatske vojne granice
Vojna povijest
05.06.2012.
u 17:38

Prema naputku nadvojvode Karla iz godine 1578., husari su trebali biti ustrojeni, opremljeni i naoružani

Prema naputku nadvojvode Karla iz godine 1578., husari su trebali biti ustrojeni, opremljeni i naoružani:(...) Capitain ima pedesset koine hussarske vse ili vetschi dela plemenite viteze s dobrimi koini, oklopi, ili panziny, schischakom, schitom, copiem, sablo, bodeschom, batom ili sekirizo spravne imati. Komu drago pusho polag nossiti, to mu se dopustiti (...). Ovaj naputak na starijem hrvatskom jeziku ne treba prijevoda. Riječ je o standardu koji su trebali zadovoljiti husari kako bi mogli stupiti u službu na granicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije