Ratnici kroz povijest

Cvitan Galić - poručnik u Hrvatskoj zrakoplovnoj legiji

Cvitan Galić - poručnik u Hrvatskoj zrakoplovnoj legiji
Vojna povijest
06.12.2012.
u 20:03

Životni put poručnika Galića

Cvitan Galić rođen je 1909. godine u Gorici. U Kraljevini Jugoslaviji pohađao je pilotsku školu 7. vazduhoplovnog puka u Mostaru. Od 1935. službuje u 6. lovačkom puku. Početkom rata 1941. godine nalazi se u pilotskoj školi u Mostaru. Od svibnja iste godine u službi je novoosnovanog Zrakoplovstva Nezavisne Države Hrvatske, gdje se u činu narednika dragovoljno javlja u Hrvatsku zrakoplovnu legiju. U listopadu 1942. godine, s 255 borbenih letova i 28 priznatih pobjeda, postaje poručnik. Letio je na lovačkom zrakoplovu Messerschmitt Bf 109G-2 koji je na boku nosio veliku crnu brojku tri s tankim bijelim rubom. Sveukupno je imao 429 letova. Oborio je pet I-16 „Rata“, četiri I-153 „Čajke“, po jedan R-10, DB-3, Pe-2 i Spitfire, dva hidrozrakoplova MDR-6, pet IL-2 „Šturmovika“, četiri MiG-1, pet MiG-3 i devet LaGG-3.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije