PRVI SVJETSKI RAT - FOTOALBUM

[IZ NOVOG BROJA] Dobrovoljački korpus države SHS

SHS
Foto: Ivo Lipovšćak
03.06.2014.
u 22:45

Prvi put prikazujemo dio velike fotografske zbirke Ive Lipovšćaka o njegovom sudjelovanju u Velikom ratu kao dragovoljca srpske vojske

Ivo Lipovšćak zapamćen je u hrvatskoj povijesti kao sportaš i ugledni sportski djelatnik. Rođen je u Karlovcu 30. studenoga 1889., u časničkoj obitelji čiji su muški članovi postigli vojne karijere u habsburškoj vojci. Tako je njegov stric Matija Lipovšćak bio natporučnik i pilot na Sočanskom bojištu. Obitelj se preselilau Zagreb gdje je završio srednju školu i potom Pravni fakultet na kom je diplomirao 1913. godine. Za vrijeme studentskih dana bio je član HAŠK-a (Hrvatski akademski športski klub) i nogometaš, ali i plivač, mačevalac te skijaš. Kao član nogometne ekipe HAŠK-a sudjelovao je i u prvoj nogometnoj utakmici održanoj u Zagrebu 28. listopada 1906. godine. Poslije Prvoga svjetskog rata (1914. – 1918.) kao „državotvorni element“ i solunski borac bio je visoki upravni i policijski činovnik u mnogim mjestima diljem Hrvatske, ali istodobno i sportski djelatnik te aktivist. Bio je predsjednik HAŠK-a, predsjednik
Jugoslavenskoga nogometnog saveza, izbornik državne nogometne reprezentacije i koječega drugoga. 

Napisao je i dvije knjige o skijanju te mnogo članaka o sportu i planinarenju. Međutim, ono što je nama zanimljivo jest njegovo sudjelovanje u Prvome svjetskom ratu te burni događaji koje je proživio kao dragovoljac srpske vojske. Ostavio je iza sebe jednu veliku zbirku s više od 1000 fotografija snimljenih tijekom Prvoga svjetskog rata od kojih su samo neke objavljene. Ova velika fotografska zbirka pravo je povijesno blago koje sada prikazujemo tek u malom izboru od stotinjak fotografija. Neke fotografije imaju na poleđini njegovom rukom napisane legende i imena osoba na njima. Stoga mnoge možemo precizno datirati i atribuirati. Prema nekim zabilješkama na poleđini fotografija vidljivo je kako je Lipovšćak vodio i dnevnik, ali nama nije poznato je li isti sačuvan. Nakon smrti njegova sina, inače poznatog zrakoplovca, časnika Kraljevine Jugoslavije, NDH i DFJ, FNRJ i SFRJ, osnivača hrvatskoga zrakoplovnoga prijevozničkog društva Trans Adrije, Miljenka Lipovšćaka, ostavština obitelji Lipovšćak je raspršena. Do nas je došla ova skupina fotografija i predmeta Ive Lipovšćaka te nešto fotografija Miljenka Lipovščaka.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, odčetvrtka 5.6. na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije