ZNANSTVENI SKUP

Domovinski rat - mogućnosti znanstvenog pristupa

Domovinski rat
Foto: Tomislav Vodička
07.10.2016.
u 07:45

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, organiziraju znanstveni skup „Domovinski rat – mogućnosti znanstvenog pristupa“ koji će se održati na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, 10. i 11. listopada 2016.

Povod organizaciji znanstvenog skupa obilježavanje je 25 godina od početka Domovinskog rata, raskida državno-pravnih odnosa sa SFRJ te agresije na Republiku Hrvatsku. Domovinski je rat nedvojbeno prioritetna tema hrvatske znanosti u 21. stoljeću koja od znanstvenika iziskuje preispitivanje istraživačke pozicije, a ujedno nosi teško breme kolektivnog, ponekad i individualnog, iskustva i koja samim time postavlja pred njih nove izazove. Uz to bitno je izgraditi metodološke i institucionalne okvire te pri tom odgovoriti na temeljna pitanja hrvatske državnosti i identiteta. U tom cilju potrebno je ponajprije ispitati mogućnosti znanstvenog pristupa Domovinskom ratu, vrednovati i sintetizirati dosadašnja saznanja koja utiru put novim spoznajama, postaviti znanstveno istraživačke smjernice te sustavno, bez ideologizacije, straha i autocenzure pristupiti ovom slojevitom zadatku. Cilj je znanstvenog skupa preispitati istraživačke pozicije i mogućnosti interdisciplinarnog znanstvenog pristupa temi Domovinskoga rata te otvoriti znanstveni dijalog među različitim znanstvenim područjima kao rješenje i smjerokaz budućim istraživanjima.

Skup je zamišljen kroz rad četiri znanstvene tematske sjednice na kojima će sudjelovati povjesničari, koji će pristupiti istraživanju Domovinskog rata kao povijesnog fenomena, zatim znanstvenici iz različitih područja (sociolozi, demografi, komunikolozi, pravnici) koji će propitivati Domovinski rat s motrišta društvenih znanosti, nadalje, stručnjaci iz područja medicinskih znanosti i psihologije, koji će se baviti specifičnim posljedicama ratnih zbivanja te na kraju teoretičari književnosti, filma i likovnih umjetnosti, koji će nastojati sagledati recepciju Domovinskog rata kroz različite segmente kulturne djelatnosti. Na skupu, otvorenom za javnost, sudjelovat će 38 izlagača s 17 institucija.

Pozivamo Vas da nam se dana 10. listopada 2016. u 10:00 sati pridružite na službenom otvorenju (Hrvatski studiji, Konferencijska dvorana Zagreb, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj), te da medijski popratite odvijanje znanstvenog skupa.

Ako želite osigurati izjavu ili intervju s izlagačima, molimo da isto putem elektroničke pošte najavite Nini Lekić (nlekic@hrstud.hr).

Kako do nas?

•    iz Ulice grada Gospića redovnom tramvajskom linijom broj 2, 3 ili 13 (vozni red): siđete na stanici ”Čavićeva” odakle radnim danom prometuje redovna autobusna linija ZET-a broj 236 (vozni red): siđite na zadnjoj stanici „Kampus Borongaj“;
•    s Kvaternikovog trga odakle svakim danom prometuje redovna autobusna linija ZET-a broj 215 (vozni red): siđete na stanici „Lozarinska“ i pješke kroz Savudrijsku ulicu dođete do ulaza u Kampus i dalje do Hrvatskih studija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije