PRVI SVJETSKI RAT

Fort Douaumont je najveća i najvažnija ukopana tvrđava

Tvrđava
www.douaumont.net
27.10.2015.
u 18:57

Nijemci su se uglavnom evakuirali, a obranu je na svoju ruku preuzeo satnik Prollius s par dese­taka ljudi. Sutradan su u napad krenule tri francuske divizije, ali je za zauzimanje same tvrdave bila zadu­žena bojna elitne „Regiment d'Infanterie Coloniale du Maroc".

Od 20 velikih ukopanih tvrđava koje su branile Ver­dun, Fort Douaumont bila je najveća i najvažnija. Smještena je sjeveroistočno od grada, na najvišem položaju u cijelom utvrđenom sektoru. Njezina je gradnja počela 1885. godine, a stalno je osuvremenji­vana do 1913. godine. Od topničke vatre štitio ju je 12 metara debeo krov od armiranoga betona položen na pješčanu podlogu. Naoružana je kupolom s haubi­com 155mm, i još jednom s topom 75mm, a u kaza­matskim položajima bila su četiri topa 75mm. Blisku zaštitu pružale su puškostrojnice i topovi 37mm, kao i niz položaja za pješaštvo. No odlukom o razoruža­vanju uklonjeno je sve osim topništva u kupolama, a posada je svedena na 57 vojnika neophodnih za odr­žavanje. Kada je bitka počela, konfuzija u francuskom zapovjednom lancu uzrokovala je da tvrđava, usprkos svojoj očiglednoj obrambenoj vrijednosti, nije dobi­la ni pojačanja u ljudstvu ni pješačke postrojbe koje bi ju podržale izvana.

Njemačke izviđačke skupine došle su do nje 25. veljače, četiri dana nakon početka ofenzive. Na svoje iznenađenje, ušli su u tvrdavu bez otpora. Dok je nekoliko topnika gađalo udaljene ci­ljeve haubicom 155mm, ostatak Francuza sklonio se pred neprijateljskim bombardiranjem na donje katove, iako ni najteži njemački kalibri nisu uspjeli pro­biti betonsku zaštitu. Poslije određenoga lutanja po hodnicima 79 njemačkih napadača zarobilo je cijelu posadu i tvrđavu bez ispaljenoga metka. Bio je to ve­lik gubitak za francusku stranu. Nijemci su Fort Dou­aumont brzo pretvorili u središte za logistiku, sanitet i odmor postrojbi, jedino sigurno mjesto u zoni to­pničke vatre. Od milja su ga zvali „Stari ujak Douau­mont". U drugoj fazi bitke sudbina se na čudan način okrenula. Tvrđava je bila središte, ali uz jedan izuze­tak, u svibnju ne i izravan cilj francuskih protunapa­da, sve dok 23. listopada superteški željeznički topovi „Schneider-Creusot" od 400mm nisu probili njezine zidove. Nijemci su se uglavnom evakuirali, a obranu je na svoju ruku preuzeo satnik Prollius s par dese­taka ljudi. Sutradan su u napad krenule tri francuske divizije, ali je za zauzimanje same tvrdave bila zadu­žena bojna elitne „Regiment d'Infanterie Coloniale du Maroc". Gusta magla omogućila im je neopažen prilazak utvrdi, a malobrojni i demoralizirani Nijem­ci brzo su svladani. Fort Douaumont, usprkos svom svojem taktičkom i simboličkom značaju, ponovo je zatečen s malobrojnom posadom koja je prije preda­je pružila minimalan otpor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije