UVODNIK NOVOGA BROJA

Franco je imao samo jedan cilj - održati se na vlasti pod svaku cijenu

VP
05.11.2021.
u 07:50

Nakon što nam je prije dva broja opširno opisao zašto Hitler nije napao Švicarsku, naš suradnik Marin Jašić u ovome broju potanko objašnjava zašto je Španjolska ostala izvan ovoga rata.

Sjećam se da mi je mama skrenula pozornost na tu činjenicu i objasnila da se Španjolska oporavljala od građanskog rata pa je general Franco uspio “isposlovati” neutralnost. No zanimljivo mi je da to u školi nismo učili, završni razredi su bili puni svega o Drugom svjetskom ratu, ali ovu informaciju sigurno nisam dobila, nego sam je čula u nekom dokumentarcu ili od mame, ne znam što je bilo prije.

Ovo je jedan od odgovora na pitanje o tome zašto je Španjolska ostala neutralna u Drugome svjetskom ratu, koje smo postavili na FB stranici VP-a uoči izlaska ovog broja magazina. I to je točno. O ovoj temi kod nas nema gotovo ništa opširnije. Jedina sigurna informacija jest ta da je Španjolska bila među nekoliko europskih zemalja koje su ostale neutralne tijekom Drugoga svjetskog rata, a većina pretpostavlja da je to uglavnom bila posljedica prethodnog građanskog rata u kojemu se Španjolska totalno iscrpila. Drugi pak tvrde da uopće nije bila neutralna jer da je pomagala Nijemcima, pri čemu se kao primjer najviše izvlači odlazak španjolskih legionara na Istočno bojište. Kako god, Španjolska službeno nikad nije bila uvučena u Drugi svjetski rat. Pitanje njezine neutralnosti bilo je stalno na vagi. Franco je za ulazak u rat od Nijemaca i Talijana tražio puno previše, a Hitlera Španjolska nije ni zanimala, nije bila sfera njegovih interesa. Nakon okupacije Zapada, Hitler je sav svoj interes usmjerio prema istočnoj Europi. Franco je pak bio i pod stalnim pritiskom Saveznika, ponajprije Britanaca i Amerikanaca. A na kraju, Francov glavni cilj bio je održati se na vlasti pod svaku cijenu. I ostao je na vlasti sve do smrti 20. studenoga 1975. godine.

Nakon što nam je prije dva broja opširno opisao zašto Hitler nije napao Švicarsku, naš suradnik Marin Jašić u ovome broju potanko objašnjava zašto je Španjolska ostala izvan ovoga rata. Nakon Švicarske i Španjolske, Jašić će u idućim brojevima magazina obraditi i preostale europske neutralne zemlje.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije