Naslovnica

Francuzi potopili svoju flotu ratne mornarice

Međutim dvije godine kasnije nakon što su Nijemci ušli u Vichy, admiral Laborde je završio posao koji su započeli Britanci.
27. studenoga 2017. u 10:20 1 komentara 1850 prikaza
Foto: Bundesarchiv

Na današnji dan 1942. godine, francuski admiral Jean De Laborde potopio je francusku flotu usidrenu u luci Toulon na južnoj obali Francuske kako Nijemci ne bi mogli koristiti brodovlje, piše History.

U lipnju 1940. godine nakon njemačke invazije na Francusku i utemeljenja "slobodnog" dijela pod vodstvom generala Philippa Petaina, admiral Jean Darlan je svim silama pokušavao zadržati francusku flotu. U isto je vrijeme ministar vlade potpisao mir s Njemačkom koja je obećala autonomiju Višijevske Francuske, a admiralu Darlanu je bilo zabranjeno isploviti u britanske ili neutralne vode. Međutim, francuska flota pod vodstvom Nijemaca u južnoj Francuskoj, jako blizu britanskih regija u sjevernoj Africi je tada mogla biti fatalna po britansku mornaricu. Britanci su uzeli stvar u svoje ruke, pokrenuli operaciju Katapult u kojom se trebalo natjerati francuskog zapovjednika da prekine primirje ili da potopi flotu. Ako Francuzi ne bi potopili flotu, Britanci bi ostvarili taj zadatak.

Britanci su ubrzo pokušali. U petominutnom bombardiranju uspjeli su potopiti jedan francuski bojni krstaš te dva starija bojna broda. Pobili su i 1250 francuskih mornara. Ovo će biti razlog neprijateljstva između Francuske i Engleske tijekom rata. General Petain je nakon toga prekinuo sve diplomatske odnose s Velikom Britanijom.

Međutim dvije godine kasnije nakon što su Nijemci ušli u Vichy, admiral Laborde je završio posao koji su započeli Britanci. Nakon što su Nijemci započeli operaciju Lila kako bi zauzeli francusko brodovlje, Laborde je naredio potapljanje 2 bojna krstaša, 4 teška krstaša, 2 laka krstaša, 1 transporter zrakoplova, 30 razarača te 16 podmornica. Tri francuske podmornice uspjele su pobjeći od Nijemaca te stići u Alžir. Samo je jedna podmornica pala u njemačke ruke.


NATO ZABRINUT? Rusi lansirali hipersoničnu balističku raketu kratkog dometa RATOVI Počeo Prvi balkanski rat 1912. godine
  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Mrzili su okupatore al ne toliko koliko Engleze. Časno su potopili flotu da nijedan od neprijetelja je ne zaposjedne.