Naslovnica

General-poručnik Fritz Neidholdt

Dana 1. rujna 1942. preuzima ustrojavanje 369. (hrvatske) pješačke “Vražje” divizije
02. listopada 2014. u 17:35 7 komentara 3273 prikaza
Fritz
Foto: www.flickr.com

Fritz Neidholdt rođen je 16. studenoga 1887. godine u malom mjestu St. Kilian pokraj Schleusingena, smještenom na južnom kraju Tiringiške šume. Mjesto je dobilo ime po irskom misionaru koji je krajem VII. stoljeća bio biskup Franačke i južnog dijela Tiringije. Mladi Fritz Neidholdt nakon okončanja osnovne te realne gimnazije pristupio je 30. kolovoza 1907. godine kao kadet (Fahnenjunker) u Kraljevsku prusku vojsku (Königlich Preussische Heer)  je raspoređen na obuku u 7. tiringijsku pješačku pukovniju br. 96. (7. Thüringisches Infanterie- Regiment Nr. 96.) koja je bila dio 83. pješačkog zdruga 38. pješačke divizije (stožer u Erfurtu) XI. zbora (stožer u Kasselu). Nakon završetka temeljne obuku u svojoj pukovniji Neidholdt je upućen na daljnje dvogodišnje školovanje u Ratnu školu (Kriegsschule) te je po uspješnom okončanju navedenog školovanja 27. siječnja 1909. godine promaknut u čin poručnika i raspoređen za zapovjednika voda u svoju matičnu 7. tiringijsku pješačku pukovniju. Na navedenom mjestu zapovjednika voda Neidholdt je dočekao početak Prvoga svjetskog rata kada sa svojom pukovnijom odlazi na Zapadno ratište gdje sudjeluje u zauzimanju Namura tijekom kolovoza 1914. godine, a početkom rujna iste godine Neidholdtova postrojba premještena je na Istočno ratište. Mladi poručnik Neidholdt vodi svoj vod u borbama na Mazurskim jezerima (tijekom rujna 1914.), potom sudjeluje u borbama kod Radoma i Ivangoroda (tijekom listopada 1914.) te u bitkama kod Kutna, Lođa i Lask-Pabianice.

Kraj 1914. i početak 1915. godine zatekao je Neidholdta u borbama protiv ruskih carskih snaga na Bzuri. Za odlično vođenje svoje postrojbe u navedenim bitkama Neidholdt je izvanredno promaknut u čin natporučnika 22. ožujka 1915. godine te je preuzeo zapovjedništvo satnije u svojoj 7. tiringijskoj pješačkoj pukovniji (96. pješačka pukovnija).

Sve o ovim i drugim temama pročitajte u novom, 43. broju VP-a, magazina za vojnu povijest, koji je od 6. listopada na kioscima za samo 19,99 kuna.

  • crap hr:

    Može li konačno gospodin Werhas utuviti u glavu da se neki vojni termini NE SMIJU prevoditi doslovno! Pa, zaboga, general-lajtnant je viši čin od general-majora, pa kad se to prevede kao general - poručnik ispada glupo, smiješno i apsurdno. Jel' ... prikaži još! taj gospon ikad bio u bilo kakvoj vojsci? Može li ga barem urednik Despot upozoriti da prestane s terminološkim divljanjem u člancima? Neće ispasti veći Hrvat ako koristi te svoje bedastoće, umjesto normalnih naziva. Prestrašno!

  • crap hr:

    @t12matija, meni se pogotovo "sviđa" kad umjesto armijske grupe ili grupe armija piše "vojnička skupina" ili "6. vojska". Sad, ja bih mu mogao poslati taktički priručnik HV ako ga nađem negdje u podrumu. Pa neka tamo pročita da "vojnička skupina" ... prikaži još!" broji od 2 vojnika do desetine (najmanje taktičke formacije), a da je vojska cijela oružana formacija jedne zemlje. Ali on siromaček misli da ako napiše armija, da će ga netko optužiti da je simpatizer JNA. Tako je to kad prepisuješ dijelove knjiga, tuđe članke ili podatke s neta, pa mijenjaš nazivlje da ispadne da su tvoji. P.S. ja sam baš zbog Montgomerryja prestao to čitati. Sve napisano je suprotno od većine mišljenja vojnih povjesničara, čak i njegovih suradnika iz tog doba. Pozdrav!

  • t12matija:

    ovaj werhas je takav bebil da mi nije jasno kako mu je dopusteno pisati u vp?gurni si krugoval i opkopar i strazarske vojske u shupak...