IZ NOVOG BROJA

General Dünewald osloboditelj Osijeka i Požeške kotline od Osmanlija

Wikimedia Commons
24.11.2021.
u 09:41

Njegovo se ime često spominje u knjigama koje govore o njegovim vojnim akcijama u Baranji i Slavoniji, prilikom kojih je oslobodio mnoge gradove od osmanske vlasti

Johann Heinrich von Dünewald ime je koje se često spominje u povijesnim knjigama u onim dijelovima koji govore o njegovim vojnim akcijama u Baranji i Slavoniji, prilikom kojih je oslobodio mnoge gradove od osmanske vlasti, no osim tih nekoliko redaka gotovo da ništa drugo o njemu nije poznato, barem u literaturi na hrvatskom jeziku.

To ipak nije slučaj, budući da je iza sebe ostavio brojna pisma, a o njegovom životu postoji, iako ne previše obimna, literatura na njemačkom jeziku. Rođen je 1620. godine kao potomak stare donjorajnske plemićke obitelji, u tadašnjem vojvodstvu Kleve. Kao takav, odrastao je i sazrio za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata i od rane mladosti svjedočio svim njegovim užasima koji su poharali Njemačku, pa je na neki način i to uvjetovalo njegovu povezanost s vojničkim pozivom. Nažalost, kako u svojoj doktorskoj dizertaciji posvećenoj Dünewaldu piše Annemarie Thiel, o njegovoj mladosti se vrlo malo zna. Čini se kako je svoju karijeru započeo u švedskoj vojsci, no 1663., sudeći prema njegovim kasnijim riječima, stupio je u carsku službu na preporuku brandenburškog izbornika. U rujnu iste godine car Leopold I. dodijelio mu je čin pukovnika i zapovjedništvo nad konjičkom pukovnijom. Car će vrlo brzo zatrebati Dünewaldovu pukovniju u akciji, jer je već iste godine izbio rat s Osmanlijama, najprije zbog spora oko Erdelja, a potom i u Ugarskoj i Hrvatskoj.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije