Naslovnica

Grof Thurn 1619. s 10 000 vojnika krenuo na Beč

Kad su se pobunjenici našli na nekoliko kilometara od Beča, Ferdinanda su najbliži savjetnici nagovarali da se skloni u Graz, no on je to odbio.
06. srpnja 2021. u 08:39 0 komentara 2192 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Nakon smrti cara Matije, u ožujku 1619. godine, budući car Ferdinand II. preuzeo je punu kontrolu nad nasljednim zemljama i ponudio češkim pobunjenicima amnestiju. Oni su to odbili i grof Thurn je početkom svibnja s 10 000 vojnika krenuo na Beč. Kad su se pobunjenici našli na nekoliko kilometara od Beča, Ferdinanda su najbliži savjetnici nagovarali da se skloni u Graz, no on je to odbio. Budući da je bio u kontaktu s generalom Dampierreom, koji se nalazio u Kremsu i generalom Bucquoyem, smještenom u Budweisu, nadao se njihovom skorom dolasku. Ferdinandu je išlo na ruku to da je Thurn izgubio dragocjena tri tjedna u jalovim pregovorima o predaji, pa je tek u lipnju prešao Dunav istočno od habsburške prijestolnice. Međutim, nezadovoljan narod pobunio se protiv njega i sigurno bi izgubio glavu da nije u posljednji trenutak stigao general Dampierre sa svojim kirasirima te rastjerao gomilu.

Ilustracija: Dampierreovi kirasiri na ulicama Beča. Siegmund l'Allemand, 1882.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

UVODNIK NOVOGA BROJA Bitka kod St. Gottharda završila je mirom u Vasváru koji je doveo do Zrinsko-frankopanske urote MIROVNI UGOVOR Bečki mir sklopljen 23. lipnja 1606. SEDMOGODIŠNJI RAT Bitka kod Wilhemstahla i težak francuski poraz

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.