REPUBLIKANCI TRAŽE JAČU VOJSKU

Može li Donald Trump reformirati američku vojsku?

Rat Trump
Foto: Ilustracija, Wikimedia CC, Army MIL
09.11.2016.
u 14:30

Republikanci traže više brodova, vojnika te borbenih aviona, a Trump želi spriječiti svaki sukob putem apsolutne američke vojne dominacije

Donald Trump, novi američki predsjednik, upozorio je u svojoj kampanji na opasnost od izbijanja trećeg svjetskog rata. "Završit ćete u trećem svjetskom ratu zbog Sirije ako nastavimo slušati Hillary Clinton", izjavio je svojim biračima, piše IBTimes.

Međutim, u Trumpovoj američkoj viziji baš se ne vidi mirna budućnost. Obećao je izgraditi snažniju te veću vojsku kako bi neutralizirao prijetnje diljem svijeta. Naglasio je da će porasti broj vojnika u aktivnoj službi na 540 000 sa sadašnjih 475 000. To znači da dolazi do povećanja troškova od 30 milijardi dolara, izjavio je Bloombergu Mark Cancian, obrambeni analitičar Centra za strategije i međunarodne studije.

Trump je također naglasio kako će porasti broj plovila američke mornarice na 350, usporedivši to sa starim ciljem mornarice da vrati svoju flotu na 308 plovila. On želi unaprijediti krstarice te kupiti moderne razarače kako bi se mogle neutralizirati raketne prijetnje Irana, Sjeverne Koreje te ostalih zemalja. Što se tiče ratnog zrakoplovstva, Trump želi 1200 lovaca, a trenutačno ih je 1113.

Dodao je da SAD neće biti spreman za nove međunarodne prijetnje ako ne poveća svoj proračun za obranu. Sjedinjene Američke države prošle godine predvidjele su 600 milijardi dolara za obranu no Trump je naglasio kako će povećati budžet tako što će naplaćivati zemljama u kojima se nalaze američke vojne baze kao što su Njemačka, Saudijska Arabija te Japan.

"Povijest nam je pokazala da je opasnost najveća kada Amerika nije spremna. Želimo odvratiti sve neprijatelje od sukoba te spriječiti svaki sukob putem naše vojne dominacije", izjavio je Trump u rujnu.

Prije Trumpa, republikanski kandidat 2012. godine Mitt Romney također je zatražio veliku mornaricu s 350 brodova. Okrivio je predsjednika Baracka Obamu za pad brodova na razinu iz 1916. godine. Obama mu je odmah odgovorio: "Također imamo manje konja i bajuneta."

>>Litva dogovorila jednu od najvećih kupnji vojne opreme u svojoj povijesti!

>>Trump: "SAD ne bi trebao nužno braniti članice NATO saveza od Rusije"

Ključne riječi

Komentara 2

VO
vonstauffenberg
20:30 09.11.2016.

Amerika je sad dominantna.Imaju vojni proračun koji nemaju prvih 10 zemalja u svijetu.Jedina je stvar što nemogu radit šta žele i gdje žele.Pokrenuli su rat u Vijetnamu sa ciljem testiranja oružja(koji su izgubili),a kako je rat potrajao duže od planiranog,porastalee su proturatne demostracije i morali su ga prekinuti uz cijenu poraza.

GI
goran.ivancic.35
14:56 09.11.2016.

Sve u svemu Trump namece ekonomsku racunicu mira i stabilnosti odnosno tko nema novaca nece imati niti mira niti stabilnosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije