NA DANAŠNJI DAN

Hrvatsko vijeće obrane osnovano 8. travnja 1992.

Wikipedia
08.04.2019.
u 11:53

Na današnji dan 1992. godine osnovano je Hrvatsko vijeće obrane (HVO). Bio je to početak organiziranog otpora hrvatskog naroda srpskoj agresiji u BiH.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO), oružane snage Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ HB), poslije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, osnovano je odlukom Predsjedništva HZ HB-a 8. IV. 1992. na izvanrednoj sjednici u Grudama, koja je odmah stupila na snagu, a izražavala je organizacijsku spremnost hrvatskog naroda u BiH da se i oružano suprotstavi srpskoj agresiji u trenutku »nemoći legalne vlasti Republike BiH, a posebno raspada njezina obrambenoga sustava«.

Prvi predsjednik HVO-a bio je M. Boban, a nakon njegova povlačenja od veljače 1994. K. Zubak. Postrojbe HVO-a podnijele su teret prve organizacije obrane od srpske agresije na BiH, a uz Hrvate u njima se borio i priličan broj Muslimana. U New Yorku je 3. III. 1993. potpisan i Sporazum između najviših vojnih i političkih predstavnika hrvatskog i muslimanskog naroda u BiH s odredbom da se HVO i Armija BiH tretiraju kao jednako legalne postrojbe te da se uspostavi zajedničko zapovjedništvo od predstavnika obaju stožera. U svezi s različitim koncepcijama i interesima oko budućega drž. uređenja BiH, a i kao posljedica politike produbljivanja antagonizama između Hrvata i Muslimana, HVO se od kraja ožujka 1993. našao u teškom sukobu s Armijom BiH; sukob je smiren i prevladan zauzimanjem demokratske javnosti i Washingtonskim sporazumima u ožujku 1994. godine.

Izvor: Hrvatska enciklopedija

Foto: Wikipedia

Komentara 2

DI
Diosiario
13:13 08.04.2019.

Najveličanstvenija vojska u povijesti ratovanja. Samim rođenjem obranili su čak d vije države. U dobi od dva mjeseca već su pokrenuli prvu taktičku vojnu ofenzivu "lipanjske zore" i odbacili Srbe 30 kilometara od Neretve te ostvarili preduvjete za deblokadu Dubrovnika.nika. U dobi između godinu i dvije zaustavili muslimansku agresiju a obrana Lašvanske enklave je bez ikakve sumnje najveličenstvenija priča Domovinskog rata, jača čak i od one vukovarske. U dobi od tri godine skupa s HV-om odradili stratešku ofenzivu protiv Srba na Livanjsko-dinarskoj bojišnici, održali desni bok snagama HV-a u Oluji, itd. Kao ratni pripadnik jedne od gardijskih brigada HV-a osjećam najdublji mogući respekt prema HVO-u, i ogromna mi je čast bila što sam rame uz rame s njima mogao sudjelovati u operaciji Ljeto 95, operaciji koja je definitivno prelomila taj rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije