POVIJEST NA FILMU

Invazija na Libanon

Film
Ariel Films
14.01.2015.
u 12:14

Izraelska je kinematografija u razdoblju od tri godine (2007.-2009.), snimila tri izvrsna filma o invaziji na Libanon. „Beaufort“ i „Vals im Bashir“ su možda poznatiji, no „Lebanon“ ni malo ne zaostaje za predšasnicima

U prošlom broju VP-a mogli ste pročitati kritiku filma „Fury“. Neki od iznesenih stavova potakli su raspravu na našoj Facebook stranici o tome je li i zašto film dobar. S obzirom da je jasno kako igrani film ne može biti dokumentarnoga karaktera i da se temeljne zakonitosti žanrova igranog i dokumentarnog filma razlikuju, jasno je da nitko niti nije očekivao da će „Fury“ biti pretjerano autentičan. Ono što je trebao ponuditi jest određena razina zabave uz ponešto autentičnosti kakvu bi trebao pružiti punokrvan ratni film, kako je ambiciozno i najavljivan. S obzirom da je nakon dugo, dugo vremena snimljen američki ratni film u bastardnom podžanru „tenkovskoga filma“, jasno je da su očekivanja bila velika i da je razočaranje bilo tim veće što film nije ispunio očekivanja makar dijela gledatelja. Po čitanju rasprave, zapitali smo se koji bismo to kvalitetan „tenkovski film“ preporučili.

Na pamet nam je pao niz odličnih filmova, poput „Sahare“ s Humphreyem Bogartom, „To hell and back“ s Audiem Murphyem, djelomično i „Patton“, a pridodali bismo im i ruske „Na voyne kak na voyne“ i “Osvobozhdenie”, odnosno poljsku seriju „Czterej pancerni i pies“. Problem suženoga izbora je, naravno, što nije snimljen pretjerano veliki korpus filmova o tenkovskim posadama, pa je i selekcija bila donekle ograničena. Ipak, posebno smo izdvojili tri naslova. Najrecentniji je ruski „Belyy tigr“ (2012.). Pomalo fantazmagorični, nadrealni film bavi se mobidikovskim lovom na fantomski njemački tenk, bijeli Tiger, koji uništava ruske postrojbe i vješto izbjegava potjerama progonitelja. Premda ima krajnje neobičnu, pomalo filozofsku završnicu, odlikuju ga zanimljive koreografije borbi, pri čemu stilski ponekad podsjeća na vestern. Njemu bismo pridodali i jedan od klasika osamdesetih “The beast of war“ (1988.), američki film o Rusima (!) za vrijeme rusko-afganistanskog rata. Možda segmentarno pomalo banalan, ovaj film potjere u kojemu grupica mudžahedina po afganistanskoj pustopoljini pokušava na sve moguće načine uništiti tenk (a i tenkisti mudžahedine), biser je kinematografije i razdoblja koje je levitiralo na granici briljantnosti i šunda. Koliko god nabrojani i drugi slični filmovi bili zanimljivi, svi mahom prikazuju i život izvan tenka, prate ponekad dosadnu svakodnevicu posade i njihove svakodnevne zadatke, kako popravljaju tenk, odmaraju od rata ili maštaju o povratku kući. Niti jedan od njih nije se ograničio samo na prostor unutrašnjosti tenka...

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od ponedjeljka, 5. 1., na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije